Pia Sandvik Wiklund i Delegationen för jämställdhet i högskolan.

Jämställdhetsbonus i högskolan?

2011-01-28 | Katarina Andersson padlock

INRIKES

I förra veckan överlämnades Delegationen för jämställdhet i högskolans slutbetänkande Svart på vitt om jämställdhet i akademin till jämställdhetsminster Nyamko Sabuni.

Jämställdhetsbonus för jämställda högskolor är ett av förslagen.

RELATERADE artiklar:

Excellenssatsningen missgynnade kvinnor

Delegationen för jämställdhet i högskolan (DJ) har nu avslutat sitt arbete. Sedan uppdragets början 2009 har delegationen fokuserat på att ta fram långsiktiga åtgärder då det redan finns mycket kunskap och beskrivningar av situationen. Den 21 januari överlämnades betänkandet Svart på vitt om jämställdhet i akademin (SOU 2011:1) till Nyamko Sabuni, jämställdhetsminister och biträdande utbildningsminister. Bland annat föreslås en jämställdhetsbonus på 50 miljoner kronor till ”lärosäten där jämställdheten bedömts vara påtagligt god respektive ha påtagligt förbättrats”. Vidare vill man ge finansiärer som Forskningsråden och Vinnova i uppdrag att se över processen när det gäller fördelning av medel för de så kallade excellenssatsningarna.

Förslagen rör både sådant som kräver politiskt styrning och strategier i det lokala arbetet.

 

– Vi har velat ha en kombination både av piska och morot i form av regelverk och incitament, säger delegationens (f d) ordförande Pia Sandvik Wiklund. De som jobbar med att förbättra jämställdheten ska uppmärksammas, och framför allt ska försök till djupgående, strukturella förändringar premieras. Om bara politikerna har viljan finns det mycket man kan göra för i sammanhanget lite pengar. 

Betänkandet går nu ut på remiss. 

Verktyg


Skriv ut

Kommentarer

Du måste vara inloggad för att kunna lämna en kommentar.

annons: