Utdöd art

Husmodern revisited

2011-01-28 | Helena Brors padlock

KULTUR

I Feministiskt Perspektivs första nummer skrev Helena Brors om sin farmors husmoderliga vedermödor. Detta med anledning av lanseringen av radioprogrammet Husmorsskolan i P1. Nu har programmet haft premiär. Helena Brors har lyssnat.

FAKTA:

Husmorsskolan , Sveriges radio P1

Programmet sänds måndagar kl 10.35 med repris tisdagsnätter kl. 00.03 och lördagar kl. 12.05. Det spelas in i programledaren Clara Lidbergs hem i en by utanför Umeå i Västerbotten.

Här kan du lyssna på premiärprogrammet

Läs också Helena Brors artikel i Feministiskt Perspektiv nr 1

Serieformatet vi idag kallar tvålopera var i begynnelsen tvättmedelssponsrade radioprogram med målgruppen hemmafruar. Följetongerna sändes därför på dagtid och var anpassade för att inte distrahera för mycket från strykning.

Man kan nästan få för sig att Husmorsskolan redigeras utifrån samma mall. Sändning från den idylliska vita villan kl.10.35 på måndagar med sävligt allmogemys som dramaturgisk stomme.

I premiäravsnittet beskriver ciceron Erika Dahlgren i detalj hur pysselprofetissan "Underbara Clara" Lidström tapetserar med en gammal serietidning och decouperar en storblommig vinyltapet till snitsiga vimplar.

Radio är tvivelsutan sämsta tillgängliga medium för en serie om pyssel och utsmyckning, Dahlgrens andäktiga redogörelser till trots. Det är nog denna vetskap som har förmått Husmorsskolans redaktion att illustrera med ett bildspel på programmets hemsida.

Av kommentarfältet på densamma att döma är det ren eskapism som lockar Husmorsskolans genomsnittslyssnare. Vanligast förekommande ord i kommentarerna är ”mysigt”.

Medan Lidström serverar kaffe håller hon ett korthugget och blodfattigt resonemang om att blåsa nytt liv om husmödrarnas fiffiga kunnande utan att för den skull förhärliga deras samtid.

Här förutsätts lyssnarna vara till fullo införstådda med vad hon åsyftar med uttrycket ”husmor”; En numera utdöd sorts überhemmafru som upptagit total expertis inom pynt, bakning och ekonomisering genom osmos.

Vid artens utrotning, juni 1968, förvisades all dess kunskap till rena apokryfer. I fakticiteten har hon aldrig funnits helt inkarnerad eller helt dött ut. Innan 50-talets tonårsflickor blev hemmafruar gick de i läroinrättningar för husmodersutbildning.

Dylika hushållsskolor erbjöd en gedigen utbildning i sömnad, städning och ekonomi. I Sverige fortlevde utbildningsformen oapokryfiskt in på 80-talet och i Finland kvarstår den än.

Yrket husmor i bemärkelsen ”föreståndarinna över verksamheten i ett institutionaliserat storhushåll” existerar i vår samtid. Dess utövare förväntas ha magisterexamen i hem- och konsumentkunskap. Inte poäng i mys eller decoupage

.

Verktyg


Skriv ut

Kommentarer

Du måste vara inloggad för att kunna lämna en kommentar.

annons: