Souhayr Belhassen och Shirin Ebadi möter FNs generalsekreterare.

Tunisiska kvinnor mobiliserar mot tillbakagång

2011-01-21 | Sigrid Melchior, Bryssel padlock

UTRIKES

Souhayr Belhassen är journalist och har arbetat under 70-talet för Reuters och Jeune Afrique Weekly i Tunisien. 1998 återvände Souhayr Belhassen till Tunisien efter 5 år i exil.

Feministiskt Perspektiv har talat med Souhayr Belhassen som befinner sig i Tunis.

Souhayr Belhassen är journalist och har arbetat under 70-talet för Reuters och Jeune Afrique Weekly i Tunisien. 1998 återvände Souhayr Belhassen till Tunisien efter 5 år i exil. Hon startade en kulturtidskriften ”7 sur 7”, som på grund av kritiska artiklar om bristen av yttrandefrihet i landet, stängdes inom ett år.

2007 valdes hon som chef för International Federation of Human Rights Leagues (FIDH) som den första muslimska kvinnan i denna position.

Souhayr Belhassen är även vicepresident för Ligue Tunisienne des Droits de l’Homme (LTDH), som är den äldsta av arabvärldens organisationer för mänskliga rättigheter.

Vilken roll spelar tunisiska kvinnor i händelserna under dessa dagar?

- De spelar samma roll som männen, de som är i Tunisien vill säga. Människor från alla sociala skikt och alla åldrar är mobiliserade, på gatan eller i organisationer och partier. Kvinnor spelar samma roll som alla tunisiska medborgare i de debatter som sker överallt idag.

Finns det starka kvinnoorganisationer som kan fortsätta kämpa för kvinnor?

- L'Association des Femmes Démocrates (Association of Democratic Women, ATFD) har alltid varit en stark organisation. Den var erkänd tidigare också, men kraftigt begränsad av myndigheterna. Nu kan de medverka i offentliga debatter och sprida sina åsikter.

- De mobiliserar sig för att försvara det de har uppnått inför en möjlig tillbakagång. Idag spelar alla med öppna kort.

Hur starka är de reaktionära krafterna som vill begränsa kvinnors rättigheter i landet?

- De finns. Vi är trots allt ett arabiskt-muslimskt land. Det finns krafter som använder islam politiskt och som vill se en tillbakagång i det som Tunisien har uppnått. Men de är långt ifrån en majoritet. [I demonstrationerna]Vi har framför allt sett unga människor mobilisera sig för arbete - inte för något annat.

Hur ser du på utvecklingen under de senaste dagarna, går det åt rätt håll?

- Ingenting är säkert ännu. Övergångsregeringen och valet... det är mycket komplext. Om några dagar kommer vi att kunna se hur det blir.

Verktyg


Skriv ut

Kommentarer

Du måste vara inloggad för att kunna lämna en kommentar.

annons: