Kommuner med Sverigedemokrater mindre jämställda

2011-01-14 | Karin Råghall padlock

INRIKES

Kommunfullmäktige där Sverigedemokraterna fick över 10 procent av rösterna i valet 2010 är mindre jämställda än genomsnittet. Det visar en sammanställning som Feministiskt Perspektiv har gjort.

Sverigedemokraterna, som gick starkt framåt i valet 2010, har en mycket låg andel kvinnor bland sina kommunfullmäktigeledamöter – endast 18,8 procent. Det är lägst bland samtliga riksdagspartier.

Trots det mansdominerade Sverigedemokraternas valresultat har inte den totala andelen kvinnor i kommunfullmäktige runt om i landet minskat efter 2010 års val. Andelen kvinnor i kommunfullmäktige 43 procent, jämfört med 42,3 procent år 2006.

Men i de kommuner där Sverigedemokraterna fick över 10 procent av rösterna i valet 2010 är andelen kvinnor i genomsnitt 39,7 procent. Dessa kommuner har alltså lägre kvinnorepresentation än genomsnittet.

Sverigedemokraterna fick över 10 procent av rösterna i 26 stycken kommuner – från Trelleborg i söder till Söderhamn i norr. En stor majoritet av kommunerna, 22 stycken, återfinns i Skåne län.

– I ett lokalt sammanhang påverkar Sverigedemokraterna – där de är starka och närvarande – säkert debatten om jämställdhet, säger Anna-Lena Lodenius, journalist och författare till flera böcker om Sverigedemokraterna.

Att Sverigedemokraternas har en så låg andel kvinnor, bland såväl politiska representanter som väljare, förklarar hon med att partiet har en utpräglat antifeministisk politik.

– De är emot alla former av jämställdhet, betonar skillnaden mellan könen och anser att det är viktigt att bevara dessa. De försöker till exempel motverka genuspedagogik på förskolor, säger hon.

De flesta andra partier strävar mot jämn könsfördelning. Ser du några tecken på att SD kommer förändras åt det hållet?

– De letar nog med ljus och lykta efter kvinnor som vill representera dem. Men det är nog inte så lätt att hitta några, säger hon.

Även om Sverigedemokraterna själva hävdar att stigmatisering av partiet orsakar svårigheter att hitta personer som vill representera dem, anser Anna-Lena Lodenius att den främsta förklaringen står att finna i partiets politik och ideologi.

– De är Sveriges absolut mest anti-feministiska parti, säger hon med eftertryck.

Hon är förvånad över att det pratas så lite om Sverigedemokraternas syn på kvinnor.

– De har en otroligt flagrant syn på kvinnor. I vissa andra frågor har de mildrat sina åsikter på senaste tiden. Men när det gäller synen på familjen, kvinnor och jämställdhet så är de väldigt tydliga och har länge varit. De vägrar se att det finns en könsmaktsordning, säger hon.

Verktyg


Skriv ut

Kommentarer

Du måste vara inloggad för att kunna lämna en kommentar.

annons: