Malin Kajsadotter är en av initiativtagarna bakom Unga Feminister.

Unga feminister bildar förbund

2011-01-07 | Ida Ali padlock

INRIKES

Med feminism som huvudideologi hoppas Unga Feminister på att bli Feministiskt Initiativs officiella ungdomsförbund . Den 15 januari har Unga Feminister sitt första årsmöte i Malmö.
Mer information om Unga Feminister finner du på deras hemsida: www.ungafeminister.se

Intresset för det nyuppstartade ungdomsförbundet är stort.

- Vi fick snabbt mycket positiva reaktioner. Det var många som direkt gick med i vår Facebookgrupp och blev medlemmar, säger en av initiativtagarna, Malin Kajsadotter.

Unga Feminister tog sin början i oktober 2010. Med erfarenhet av tidigare medlemskap i ungdomsförbund, ansåg Malin Kajsadotter tillsammans med Tove Dåderman (också en av initiativtagarna)att vit medelklass var överrepresenterad. De upplevde dessutom att det saknades grundläggande information om dess politiska ideologi.

-Vi kräver inte att man behöver några som helst politiska erfarenheter, inga föräldrar med politisk bakgrund. Alla ska känna sig välkomna och allas åsikter är värdefulla. Vi vill bredda feminismen, nå ut till alla. Oavsett klass, kön och etnicitet säger Kajsadotter.

Hon säger också att det krävs självförtroende som ung för att engagera sig politiskt. Om man inte har det och dessutom möts av en stämning som inte känns trygg så leder det till att folk drar sig ur. Många av medlemmarna i Unga Feminister delar dessa upplevelser.

Att det blev just Feministiskt Initiativs partipolitik som Unga Feminister vill stödja var inte heller ett svårt val.

- De flesta partierna har ungdomsförbund. Feministiskt Initiativ har inget. Vi känner att det finns behov av ett ungdomsförbund med tydlig feministisk inriktning. Vi vill jobba efter deras partiprogram, säger Malin Kajsadotter och fortsätter. Feministiskt Initiativ är det ända parti som belyser diskriminering på olika plan. Ta bara det här med intersektionella perspektivet. Inget annat parti lyfter fram det så tydligt som dem.

Nästa stora händelse för Unga Feminister blir årsmötet i Malmö nästa vecka. Där hoppas de kunna välja en styrelse för att sedan bli en ideell förening. En viktig del i mötet blir också att bygga upp förbundet på nationell nivå. Just nu finns dem representerade i Stockholm och Malmö. En av årsmötets viktigaste uppgifter är att skriva en motion till Feministiskt Initiativs årsmöte i mars.

- Vi hoppas självklart att de kommer att rösta ja till att Unga Feminister blir deras officiella ungdomsförbund, säger Malin Kajsadotter.

Verktyg


Skriv ut

Kommentarer

Du måste vara inloggad för att kunna lämna en kommentar.

annons: