Katja Gustafsson skapar nätverk för dj-ande kvinnor.

Tufft för tjejer i dj-båset

2011-01-07 | Sofia Thermaenius padlock

KULTUR

När musiksajten Resident advisor nyligen listade 2010:s hundra bästa dj:s fanns det enbart sju kvinnor med. Sju kvinnor av hundra. Ja, ni läste rätt. Välkommen till ännu en mansdominerad värld – klubbvärlden. Sofia Thermaenius besöker dj:n Katja Gustafsson för att få veta mera.

Några Svenska DJ som är värda att spana:

Ida Engborg – är en av Sveriges hetaste dj just nu – kolla hennes myspace </p<p>>Johanna Knuttson – Är mest i Berlin som många andra tjejer.

Rebecca o Fiona – två unga tjejer som man kunnat följa på SVTs webbsatsning i höstas, i serien visas två coola och kaxiga tjejer upp. Antagligen ett tecken på hur du måste jobba för att slå dig in i branschen.

Om du vill kolla upp fler grymma kvinnliga dj:s kolla då på Rättviseförmedlingens dj-lista.

Det gör detsamma hur duktig du är. Du får ändå inte platsen du förtjänar. Men om Katja Gustafsson får bestämma skulle det se annorlunda ut. Och visst har hon förändrat mycket av Sveriges klubbar. Oja. Det är hon som fått in kvinnor på dj - arenan.

Jag möter upp Katja Gustafsson i en av Studiefrämjandets lokaler i Stockholm. Hon håller i en kurs där för tjejer i alla åldrar. Vi sätter oss i ett rum där en tjej står och dj:ar. Låtarna växlar mellan, spanska latinorytmer och rumänska tongångar. Katja ler och rycks med av musiken då och då. Det här är en kurs för att lära sig dj:a och för att våga ta plats. Och det låter bra, Katja gör tummen upp åt tjejen som för stunden håller i spakarna.

– Grymt! säger Katja och poängterar att tjejer måste lyftas fram.

Katja Gustaf sson är en av grundarna till Radical Love Crew. Det startades för att samla ihop en massa kvinnor som dj-ar i Sverige. Idén var att starta ett nätverk och pusha varandra.

– Vi samlade ihop en massa kvinnliga dj:s träffades, dj:ade och bara hade askul, säger Katja. Hon menar att det nätverket verkligen behövs. Männen har redan ett sådant kontaktnät där tjejer inte släpps in.

Och nätverkandet hjälpte, Debaser i Stockohlm var en av de första klubbarna som tog emot kvinnliga dj:s runt 2005. Det blev en megasuccé berättar Katja. Efter det rullade det på och klubbarna fick några guldår med många kvinnor som dj:ade. Sen rätt som det var tog det slut.

– Man får aldrig slappna av, då faller allt. Det gäller att kämpa hela tiden. Efter 2007 fick vi liksom börja om igen, säger Katja.

Och det var precis vad som hände. Om Radical Love Crew inte pushade klubbarna och kämpade för att kvinnor skulle få platsen som dj.:s rasade allt. Eftersom kampen var det viktiga. Men nu börjar det vända.

Nästa steg för Radical Love Crew är att hitta en lokal för kvinnor som dj:ar. Dels för att hålla kurser men även för att bilda nätverk och kunna pusha varandra – en mötesplats helt enkelt.

Men Katja har många bollar i luftenMen Katja har många bollar i luften, hon är på resande fot mest hela tiden under året. Berlin, Barcelona, Paris är bara några av de städer där Katja dj:ar. Och det är stor skillnad på hur dj:s i Sverige behandlas mot resten av Europa.

>

– Det är ett grabbgäng i Stockholmskretsar som funnits lite för länge, de borde lägga av snart. Jag kallar dem Stockholmsmaffian, de liksom håller varandra om ryggen. De behöver inte vara duktiga men de tillhör rätt gäng, berättar hon.

Männen håller om varandra och ser bara varandra. Inte lätt för tjejer att komma in då. Men i resten av Europa märks inte könsfördelningen av. Anledningen till det tror Katja är att Sverige inte har någon dj-tradition. Vi har inte kommit långt alls där mot resten av världen. Därför spelar Katja liksom många svenska kvinnor utanför Sverige. Till exempel i Berlin och Barcelona.

Så vad händer när det faktiskt bara är sju tjejer på en lista på 100 av årets bästa dj? Jo, många tjejer lämnar landet och drar utomlands för att marknaden ser bättre ut.

– När man är dj i resten av Europa är en man en artist, men i Sverige är man en person som spelar musik inklämd i ett hörn, säger Katja. Om du bara åker över till Danmark eller Norge så kommer du märka en drastisk skillnad.

Det som är underground här är kommersiellt i Berlin, berättar hon. Men fler klubbar runt om i Sverige börjar anamma att ställa dj:n på scenen, och då blir det alltid drag på klubben, tycker Katja.

I slutet av januari arrangerar Katja en helt ny form av klubb i Stockholm, en Mensklubb med dresscode smoking och kavaj. Katja är väldigt peppad inför klubben som hon tror kommer bli storslagen.

–Jag vill komma på nya saker hela tiden, det ska vara nytt, nytt, nytt, säger Katja. För annars är Sverige inget klubbland.

Verktyg


Skriv ut

Kommentarer

Du måste vara inloggad för att kunna lämna en kommentar.

annons: