Ideér och nyhetstips fortsätter att strömma in till redaktionsmejlen.

Om detta vill vi läsa

2011-01-07 | Susanne Stevlin padlock

INRIKES

Över 150 förslag har skickats in till Feministiskt Perspektiv sedan nyheten om tidningen kom ut i slutet av september. Både konkreta förslag och övergripande teman finns bland önskemålen.

Sedan mitten på oktober har Feministisk Perspektivs prenumeranter kunnat skicka in konkreta tips, idéer och önskemål gällande artiklar i tidningen. På två månader har ca 150 önskemål mejlats in till redaktionen. Flest önskningar gäller frågor inom inrikesnyheter (med ekonomi/arbetsmarknad) och kultur, tätt följt av utrikesnyheter, feminism och forskning, samt opinion. Två önskemål om sport har inkommit – tips om en organisation som arbetar med löpning i grupp samt en önskan att få läsa om idrottande kvinnor och deras sportprestationer på ett analytiskt och kunnigt sätt.

En läsare uttrycker en önskan om att få höra olika feministiska röster såsom ”vänsterfeminister, högerfeminister, mittenfeminister, cissexuella, transsexuella, straighta, icke-straighta”. Samma läsare efterlyser debatt och personliga kolumner. En annan föreslår en rapportering ur ett radikalfeministiskt perspektiv som ”inte reproducerar moraliska och kvinnoföraktande värderingar utan istället uppmärksammar attityder som finns i mainstreammedia”. Läsaren uppmanar redaktionen att ”vrida analysen några varv till och höja den intellektuella nivån”.

En prenumerant efterlyser vassa analyser och texter. Ett flertal personer önskar en tidning som väcker hopp, styrka och glädje – hellre ”solskensexempel” än eländesbeskrivningar. ”Fokusera på den kreativa mångfalden av lösningsförsök som feminister runt om i världen försöker sig på”, skriver en person, en annan vill läsa om ”kvinnor och män som gör världen till en bättre plats att vara på”. Den sistnämnda vill också läsa om människor som gör skillnad ”både i stort och smått, här och långt borta”. Redaktionen ges förslag om att lyfta fram varierande fantastiska bedrifter, samt hjältinnor och hjältar i vardagen – ”de som kämpar fast de är rädda”.

En prenumerant vill få pepp till alla som dagligen arbetar i motvind för ett mer jämlikt samhälle, en annan vill få goda exempel på kvinnor som tar sig makt. Att få ett feministiskt perspektiv på många ämnen vittnar förslagen om; t.ex. unga hemlösa tjejer, arbetsmarknad, ekonomi, vetenskap, medicinsk bevakning, sjukdomar, klimatförändringen, globaliseringen, poesi, barnlitteratur och Afghanistan. En förhoppning om att tidningen ska ha ett globalrättvise- och solidariskt perspektiv, hyser en läsare, en annan har en önskan om att tidningen ”avslöjar och synliggör den patriarkala präglingen som gömmer sig i vår kultur – inom utbildningssystem, familjepolitik, i vårt sociala liv och inte minst i vårt språk”.

En SO-lärare vill läsa historiska artiklar som kan vara användbara i undervisningssammanhang. En förskollärare är intresserad av utbildningspolitik och poststrukturella feministiska lärandeteorier. En tredje läsare vill sätta fokus på historieskildringen inom grundskolan och varför det sätts ett speciellt kapitel för kvinnokampen. Ett konkret tips som skänkts är platsannonser.

Om temat våld har 10 önskemål landat i redaktionens mejlbox; könsstympning i Afrika och Sverige, misshandel av gravida, en organisation som jobbar mot våld i nära relationer, serievåldtäkter, kvinno- och tjejjourer och PAS (Parental Alienation Syndrome)-utredningar. Av dessa 10 handlar 3 om sexuella trakasserier – en analys om vilka som utför trakasserierna, samt två önskemål om att få belyst vad som sker på ett värdetransportföretag där sexuella trakasserier, mobbing och kränkningar pågår. Svårigheten för människor som varit utsatta för sexuella övergrepp att få adekvat hjälp, är ett annat artikelförslag som inkommit.

Viljan att läsa om kvinnor är genomgående - förslag på fördjupningar; kvinnor i chefsposition, kvinnor inom kriminalvården, arbetarklasskvinnor, arbetskraftsinvandrarkvinnor, starka romska kvinnor, ensamstående föräldrar, kvinnor som drabbas av Post Partum Depression, funktionshindrade kvinnor och hur de framställs i media, kvinnor i politiken, lesbiska autonoma i Latinamerika och Karibien, skärgårdskvinnor, kvinnor inom konst och musik, kvinnor på fyrar, födande kvinnor och arbetsmiljöproblem för barnmorskor, samt tips om en vingård i Frankrike som drivs av kvinnor.

Inom ekonomi efterfrågas artiklar om mikrolån, kvinnors pensioner, föräldrapenning och ett latinamerikanskt nätverk med kvinnor som arbetar med ekonomi utifrån ett feministiskt perspektiv. En prenumerant som delar med sig av sina erfarenheter skriver; ”Ute i världen, inte minst i Syd, finns det mycket inspirerande feministiska initiativ som sällan blir kända i Sverige. Tendensen att upprätthålla myten om Sverige som det ultimata jämställda landet osynliggör på så sätt andras erfarenheter”. Detta menar läsaren leder till att våra möjligheter begränsas att se starka och dynamiska kvinnorörelser i t.ex. Latinamerika. Läsaren delar med sig av tips om nätverk och kvinnoorganisationer, speciellt om småbrukarkvinnoorganisationer, ursprungsfolkrörelsekvinnor och mer urbana medelklassfeministiska organisationer.

Att få läsa om ursprungsfolk efterfrågar även en annan läsare. Vid sidan om att få läsa om kvinnor globalt, som t.ex. om en feministisk kärnfysiker, så har konkreta utrikestips getts; en förlossningsverksamhet i Tanzania, en organisation som arbetar med att stärka kvinnors och flickors situation i Indien för att förhindra att de hamnar i trafficking och prostitution, kvinnonätverket Världskvinnomarschen och den XII Feministiska Träffen 2011 och som anordnas i Colombia. En läsare vill fokusera på papperslösa flyktingar och deras situation, en annan om kriminalitet i USA ur ett feministiskt perspektiv.

Ett tema som väcker intresse är svensk politik och en fördjupning kring partierna internt – en läsare vill ha en granskning av de etablerade partiernas ”så kallade feminism” och hur de tänker sig genusfrågor ur ett framtidsperspektiv. En annan är mer specifik och vill syna SD som ett mansparti och läsa om antifeminism inom S. En läsare när ett intresse för klass och identitet inom vänstern. Ett antal idéer handlar om jämställdhetsfrågor – pappors föräldraledighet, tips på ett kunskapsföretag som arbetar med jämställdhet i grupper och organisationer, killforum på nätet, jämställdhet inom kulturen, Sveriges Kommuners och Landstingsprojekt om Hållbar Jämställdhet, en granskning av kunskapskulturer inom teknik, datavetenskap ur ett genusperspektiv samt en offensiv granskning av antifeminister.

Några läsare vill få mer inblick i hur det är att vara feminist på en antifeministisk arbetsplats och varför mansdominerade yrken kan vara mer ”gubbiga” än bolagsstyrelser. Redaktionen har fått tips om en tjejblogg om teknik och bilar, samt ett önskemål om att få läsa om fordonstransport och bilism. Några andra idéer är barn och smink, ideella projekt, Europarådets resolution om abort, hur skolor hanterar elevers kränkningar om varandra på nätet, en debattartikel om asexualitet samt framtidstro.

Miljöfrågor väcker också intresse i läsekretsen. Vad det gäller kultur vill läsare ha konkreta tips på böcker, filmer och musik – speciellt då feministiska sådana. Konkreta kulturtips har också inkommit såsom en kommande utställning om amning, en musikkväll med endast tjejer på scen, Guerilla Girls, ett filmkollektiv i Malmö, en bok om porr, en teaterföreställning om människor på flykt i Somalia, en nordisk teatergrupp som kombinerar opera, dragqueens och ifrågasättande av könsroller samt en vulvagrupp som via en studiecirkel vill sätta det kvinnliga könet i fokus genom konst, aktivism och diskussion. Annat som efterfrågas är fantasy, serier, ett ”inspirerande klubbkalendarium”, unga debutanter i litteraturvärlden och hbt-frågor inom kultur. Ett flertal konkreta önskemål har redan uppfyllt. Totalt har 96 artiklar getts ut under vinjetten Försmak – dessa artiklar kommer att ligga kvar på sidan för nya prenumeranter, men så småningom bli tillgängliga för alla.

Verktyg


Skriv ut

Kommentarer

Du måste vara inloggad för att kunna lämna en kommentar.

annons: