Gwndolyn Huskens designverk medic esthetic.

Medicinska skor årets queera julklapp

2011-01-07 | FemPers padlock

INRIKES

Gwendolyn Huskens designverk medic esthetic tog hem priset som årets gueera julklapp eftersom de är omöjliga att gå i, men de normkritiska pepperkakorna förtjänade ett hedersomnämnande.

– Målet med utmärkelsen är att visa vägen fram mot en jul befriad från stereotypa könsroller. Därför tilldelade Feministiskt initiativ i Lunds utmärkelsen Årets queera julklapp 2010 till Gwendolyn Huskens utställning ”medic esthetic”, för hur den sätter fingret på allt mer snedvridna skönhetsideal, det säger Björn Jacobsen som är initiativtagaren till priset.

Skorna, som ges bort till tjejer i julklapp, blir mer och mer högklackade och otympliga att klappra fram i. Man kan lika gärna gå rakt på sak och ge bort skor som redan består av gips, bandage och kompresser. Därför tilldelades Gwendolyn Huskens designverk utmärkelsen:

– Att de är omöjliga att använda gör att de med fördel kan slås in och skänkas bort till vem som helst, oavsett kön och skostorlek. De blir en snygg och tänkvärd accessoar på skohyllan, och dessutom en påminnelse om att vi i det här fallet vandrar åt fel håll. Att de djupt rotade normerna kring maskulinitet och femininitet är lika otympliga hinder som vilka stilettklackar som helst, fortsätter Björn Jacobsen.

– Utställningen har fått uppmärksamhet för att den lyfter fram tabun kring deformiteter och handikapp, men vi väljer att omtolka den. Kvinnomode resulterar i allt för hög grad i smärta och fysiska men, det vill vi synliggöra. Vi vill se ett mer mänskligt ideal, menar Björn.

För att få fram ett urval av queera klappar tog Feministiskt initiativ hjälp av allmänheten. De fick i uppdrag att tolka vad en queer julklapp kan vara. Ett försök som krönts med framgång, menar Björn Jacobsen.

– Vi har fått in många väldigt kreativa förslag, och det är fantastiskt inspirerande. Det tyder på att det finns många smarta feministiska tänkare där ute. Idén var att lyckas ge perspektiv på julen, hur den ställer olika krav på oss beroende på kön, och svaren har verkligen varierat. Från sexleksaker till kiltar, alltså kjolar för män. Det märks att deltagarna haft roligt, säger Björn.

Ett hedersomnämnande går till förslaget om normkritiska pepparkakor som julklapp, eftersom det ger ett så tydligt exempel på hur symboliken kring julen är könad. Varför ska det bara vara gubbar och gummor och inte färgglada transor, Pippi Långstrumps-flätor och hjärtan i regnbågsfärger? Till kommande jular erbjuds det förhoppningsvis större valfrihet Feministiskt initiativ har inte hunnit diskuterat och tagit ställning till om de kommer att fortsätta dela ut utmärkelsen ännu:

– Men reaktionerna vi fått har varit positiva. Många har tyckt att det varit roligt och intressant med en sådan här tävling och att det skapar många vackra kreationer.

Verktyg


Skriv ut

Kommentarer

Du måste vara inloggad för att kunna lämna en kommentar.

annons: