Anja kräver en egen artkel, enligt Ida Ali.

”Jag kan knappt bärga mig!”

2011-01-07 | Ida Ali padlock

SPORT

Ida Ali summerar sportåret som gick och längtar efter VM i Dam-fotboll 2011.

Charlotte Kalla, vinter- OS i Canada 2010. Vem fick inte rysningar av att se henne sprinta hem ett OS guld i längdskidåkning? Det var hela 42 år sedan en svensk kvinna tog olympiskt guld i denna gren. Sedan icke att förglömma Anna Haag, som ofta hamnar i skuggan av Charlotte Kalla. Med en enorm satsning spurtade Haag i mål som tvåa i damernas 1500 km lopp. Därefter måste varje sportnörd buga sig inför hela de svenska längdskidlandslaget. Dam och herrlandslaget plockade till sig sammanlagt sju medaljer under detta OS. Inget svenskt skidlandslag har någonsin tagit så många medaljer under ett och samma mästerskap.

Som självklar tvåa kvalar damlaget i Curling Lag Nordberg in. Att slå favoriterna Canada i finalen på hemmaplan med det massiva publikstöd som svenskorna dessutom stångades emot, kräver stenhård fokusering och disciplin. Lag Nordberg lyckades dessutom försvara guldmedaljen från förra OS. Detta gör prestationen ännu mera hedervärd.

Men så finns det en idrottsprofil som under 2010 års vinter- OS egentligen kräver sin egen artikel – Anja Pärson. Hon var på väg att åka hem ett silver i störtloppet när det fruktansvärda hände. Pärson förlorade kontrollen i hoppet och flög sedan cirka 60 meter och landade svårt. Hon såg livlös ut där hon låg i snön och det var nog fler med mig som satt med andan i halsgropen. Och hur denna Anja Pärson, trots detta våldsamma fall lyckades repa sig till nästkommande dagens tävling är för mig en gåta. Och att hon dessutom knep en bronsmedalj i den sista slalomtävlingen, trots den enorma smärta hon drogs med efter kraschen finner jag inga ord för. Anja Pärson är helt enkelt en av de största, kanske den allra största inom svensk idrott. Att hon inte tilldelades bragdguldet är en skandal.

Nästa stora sportevenemang som gick av stapeln förra året var VM i fotboll för herrar i Sydafrika. Sverige lyckades inte kvala in till detta VM slutspel. Sist Sverige stod utanför ett världsmästerskap var i Frankrike 1998.

2010 års fotbolls VM tillhörde Spanien. De spelade äntligen hem det åtråvärda och efterlängtade VM pokalen. Detta efter seger mot Holland i finalen. Och det var ingen tvekan om vem som var de värdiga vinnarna. Spanien hade under hela VM turneringen underhållit oss med briljant, snabb och tekniskt spel. Med några futtiga minuter kvar på förlängningen lyckades Barcelonas guldklimp Andrés Iniesta trycka in bollen och den förlösande glädjen visste inga gränser. Spanien hade för första gången erövrat VM bucklan.

Under friidrotts -VM i Berlin drog en skugga in och la sig som ett tjockt täcke över idrottsvärlden. IAAF (internationella friidrottsförbundet) behandling av den sydafrikanska 800 meterslöperskan Caster Semeneya var direkt avskyvärd. I damernas 800 meters final fullständigt krossade Semeneya varenda konkurrent. I kombination med hennes totala överlägsenhet och enligt IAAF ”manliga” utseende upprättades en utredning där hennes könstillhörighet skulle fastställas. Hon misstänktes för att inte uppfylla kraven som det innebär att klassas som kvinna. Caster Semenya fick se sig själv fläkas upp inför en hel värld på de mest vedervärdiga sätt.

Det kommande årets sporthändelse som jag ser mest fram emot är fotbolls VM för damer i Tyskland. För Sveriges del rullar turneringen i gång den 28 juni i Leverkusen. Premiärmatchen spelas mot Colombia. Under gruppspelet ska Sverige också möta Nordkorea och USA. Det sistnämnda lagets tränare är ingen mindre än svensk damfotboll absolut största profil – Pia Sundhage. År 2007 utsågs Sundhage till förbundskapten för USA:s damlandslag i fotboll.

Svenska landslaget befinner sig i en av de tuffaste grupperna och det ska bli otroligt spännande att se hur svenskorna väljer att lägga upp sitt spel. Colombia är ett nytt motstånd som Sverige aldrig tidigare mött.

Med USA som guldfavoriter inför detta VM hoppas jag innerligt på att Sverige under gruppspelet kan gå ut och överraska. Tar de sig vidare från detta svåra gruppspel är vägen till ett framgångsrikt VM inom räckhåll.

Jag kan knappt bärga mig tills domaren blåser i pipan för avspark!

Verktyg


Skriv ut

Kommentarer

Du måste vara inloggad för att kunna lämna en kommentar.

annons: