Feminister, enligt aggressiva omodererade kommentarer i samband med nyheten om Feministiskt Perspektiv i höstas.

Alla välkomna till Feministiskt Perspektiv

2011-01-07 | Anna-Klara Bratt padlock

OPINION

”Det finns som bekant inte bara en utan många feminismer. Vår ambition är att alla ska få plats i Feministiskt Perspektiv!”

Ni kan ha lesbiska i redaktionen, bara de inte har något som helst inflytande över innehållet”.

Kommentaren var en av de första av många inlägg i en tråd som följde en nyhetsartikel om Feministiskt Perspektiv i höstas.

De följde ett bestämt mönster. Antingen var de mycket positiva eller också var de direkt aggressiva. Många kommentarer fick rensas bort löpande, de innehöll direkta hot och extremt hat. Men inlägget om att lesbiska inte kunde ha något som helst inflytande över innehållet ansågs kunna ligga kvar, och gjorde det fram till helt nyligen.

Att applicera samma citat på någon annan grupp i samhället tangerar det straffbara, men av någon anledning blir det fritt fram när feminism är en komponent. Med lesbiska och feminister i samma mening släpper alla fördämningar. Vi har sett det förut. Tiina Rosenberg utsattes för både fysiska och uttalade hot i samband med att hon klev fram som en av förgrundsfigurerna i Feministiskt Initiativ våren 2005.

Dagligen går det att följa trådar och kommentarer, bloggar och tweets där feminister hånas, hotas och hatas. Ändå diskuteras manshat oftare som ett problem än någonsin det omfattande kvinnohat som genomsyrar våra offentliga rum.

Kombinationen av att kanalerna blivit fler och möjligheten att dölja sin identitet ökat, verkar ha gjort att alla fördämningarna brustit. Samtidigt är det i något avseende skönt att hatet är fullt synligt för alla. Det blir inte lika ensamt. För det kommer ju inte från ingenstans.

Parallellt med att aggressionerna spridit sig på nätet har en motrörelse stegvis blivit synlig. Bloggar har blivit ett vardagligt uttryck för många som tidigare varken hade röst eller kanaler. De senaste veckorna verkar alla våga #prataomdet. Feministiskt Perspektiv är heller ingen isolerad företeelse. I både Spanien, Frankrike och Italien har det nyligen startat feministiska nättidningar och möjligheten till omedelbar kommunikation börjar sakta rucka på uråldriga språkbarriärer.

Många har frågat oss om vi inte ska komma ut som papperstidning också. Frågan är berättigad. Vi skulle både få högre presstöd och lägre moms. Men vi skulle inte på samma sätt vara delaktiga i något gränsöverskridande. Får vi möjlighet att expandera vill vi istället komma ut på flera språk, översätta mer material från andra feministiska tidningar och nyhetsbyråer från övriga världen och knyta ihop samtal och debatter över gränserna. Det känns helt enkelt mer angeläget. Att regelverket släpar efter kan helt enkelt inte hindra oss från att ge ut en nättidning.

Feministiskt Perspektiv är en del av inhemsk feministisk men också internationell mediekritisk rörelse. Genom nätverket Allt är möjligt har flera av oss varit delaktiga i ett internationellt samarbete som kartlagt kvinnors (och mäns)representation i medier globalt. Genom åren har en allt större medvetenhet om vad som inte står i våra vanligaste nyhetsmedier byggts upp.

Vi kommer inte att kunna konkurrera med andra nyhetsmedier om att leverera de senaste sport- eller ekonominyheterna. Däremot kommer vi att kunna leverera ett unikt perspektiv på det mesta. Lånar vi från genuspedagogiken kan vi kalla oss både kompenserande och komplicerande. Kompenserande i bemärkelsen att vi kommer att ha vad organisationstidningar brukar kalla pliktbevakning: Feministiska evenemang och samtal, nog så intressanta, som inga andra medier bevakar för att de hamnar utanför normens smala mittfåra. Med facit i hand vet också ganska precis vilkas verklighet som sällan återges i medier. Omkring 70/30 ligger fördelningen av män och kvinnor i vanliga nyhetsmedier och Sverige är inget undantag från den globala trenden. Komplicerande i avseende att ingen verklighet låter sig räknas fram. Det måste återspeglas, utmanas och diskuteras. Det är feminister bra på. Och det finns som bekant inte bara en utan många feminismer. Vår ambition är att alla ska få plats i Feministiskt Perspektiv. Alla, i bemärkelsen alla som prenumererar och som mer än gärna lägger sig i – och som uppträder under eget namn. Vi kommer av kända skäl därför inte ha omodererade diskussioner på vår öppna sida, men väl för våra prenumeranter. Lägg er i, fortsätt att önska, tipsa och föreslå.

Välkomna till Feministiskt Perspektiv. Det är bara att logga in!

Verktyg


Skriv ut

Kommentarer

Du måste vara inloggad för att kunna lämna en kommentar.

annons: