Afghanska 50% kvinnor-kampanjen kräver inflytande.

Afghanska kvinnor söker stöd

2011-01-07 | Sholeh Irani padlock

UTRIKES

40 procent av de som röstade på Hamid Karzai i valet var kvinnor. Nu förhandlar hans regering med talibanerna, och med Västvärldens goda minne, utan kvinnors insyn. Adele Mohseni efterlyser internationellt stöd för kvinnornas röster. Hon är en av initiativtagarna till 50% kvinnor-kampanjen, ett nätverk som bildades 2009.

FAKTA 50% KVINNOR-KAMPANJEN

  • Bildades under förra presidentvalskampanjen av olika icke-statliga organisationer i Afghanistan.
  • Vill påverka opinionen och det politiska etablissemanget i frågor som särskilt berör kvinnor. Initiativtagarna konstaterade att kvinnors krav är bortglömda och att fattigdom, utbildning, social trygghet och rättvisa är bekymmer som försummas i den politiska debatten.
  • Använde valrörelsens öppenhet för att höja rösten och att stärka kvinnorörelsen och uppger själva att de lyckats engagera människor även i andra städer än Kabul.
  • Har fortsatt att utvecklas efter valet och är ett av de första och ännu få oberoende nätverk som lyckats att samla individer och grupper med olika politiska bakgrund kring sakfrågor.
  • Fokuserade under 2010 dels på förhandlingarna med beväpnade talibaner och krigsherrer, dels på det kommande parlamentsvalet som äger rum 2011 genom att via 50% kvinnor-kampanjen påverka kandidaterna.

Tidigare artikel om nätverket:

10 december 2010

Adele Mohseni är född i Kabul men bodde under många år som flykting i Iran när talibanernas regerade i Afghanistan. Hon är utbildad i juridik vid Tabriz-universitetet i Iran. Det främsta hindret för en stark kvinnorörelse är enligt henne den utbredda analfabetismen.

– Att prata om demokrati, mänskliga rättigheter och om kvinnofrid för ett folk som är i majoritet fattigt och analfabet känns ibland som att bära vatten med en sil, säger hon. Trots känslan kämpar Mohseni för kvinnors rättigheter i sitt land och hon är kritisk mot Hamid Karzais regering.

– 40 % av de som röstade på Karzai i den första valomgången var ju kvinnor. Men trots detta och alla löften som afghanska kvinnor fick höra, har ingenting viktigt hänt. I vissa avseenden bevittnar vi till och med en backlash under senaste åren, säger hon och är mycket angelägen om att 50% kvinnor-kampanjen får internationell uppmärksamhet och stöd.

– Nu håller den afghanska regeringen på att förhandla med talibaner. Vi vet inte vad denna överenskommelse kommer att handla om, och vi har ingen insyn. Vi vet inte vilket pris afghanska kvinnor kommer att få betala för en sådan överenskommelse. Jag är dock övertygad om att den första förloraren efter en sådan kompromiss med krigsherrar och talibaner är vi kvinnor. Vi har gått igenom en fruktansvärd period under talibanstyret i vårt land. De här krafterna utnyttjar religionen i sina egna intressen. Egentligen är de gudlösa. De hittar på lagar för att stänga in kvinnorna i hemmet.

Adele Mohseni berättar att det kvinnoministerium som skapades inom staten för att ta itu med kvinnofrågorna, inte haft någon som helst befogenhet att implementera sina planer. Kvinnoministeriet fick enbart komma med förslag. Den kvinnliga ministern som valdes hade ingen som helst erfarenhet av politiskt arbete, enligt Mohseni. Problemet i dagens korrupta Afghanistan, framhåller hon, är att bara de personer som har stöd av viss mäktig klan ges tillträde till maktpositioner, oavsett kompetens eller politiska ambitioner.

– Kvinnorörelsen i Afghanistan är inte nöjd med resultatet av det så kallade kvinnoministeriet.

Adele är ändå optimist och arbetar intensivt för att kunna driva fram 50% kvinnor-kampanjens krav inför nästa parlamentsval.

Vilka grupper eller individer ingår i ert nätverk?

– Det finns inga hinder för några så länge de stödjer de gemensamma kraven. Vi har kvinnogrupper, ungdomsgrupper, människorätts grupper och ett antal individer som ingår i nätverket. Meningen med 50% kvinnor-kampanjen är att den ska vara bred och alla med olika politiska uppfattningar ska kunna ingå.

Verktyg


Skriv ut

Kommentarer

Du måste vara inloggad för att kunna lämna en kommentar.

annons: