Just nu kan man se föreställningen om Bang på Klara Soppteater i Stockholm.

Bang på Soppteatern

2010-11-19 | Jenny Sandsten padlock

KULTUR

Recensenten Jenny Sandsten låter sig värmas av feminism i salongen på Klara Soppteater när Agneta Wallin gestaltar Bang i uppskattat gästspel.

BANG

Regi: Judith Hollander

Scenografi: Anja Rühle och Sven Dahlberg

På scenen: Agneta Wallin

Bang handlar om Barbro Alving. Hon ville tidigt bli journalist och slog igenom 1936 med sina reportage från OS i Berlin. I 30 år framåt hölls hon för att vara en av Sveriges bästa journalister. Men hon får kämpa för att göra karriär, för att erövra kärlek och respekt, för freden för språket, för världen och mot fördomar, tvivel och sprit.

Ur Bangs samlade verk har Judith Hollander och Agneta Wallin tagit fram en föreställning om vilja, ställningstagande och livsmod som vi tycker behövs. Det är en berättelse om en aktiv kvinna med det politiska modet att våga tro på människan och som ställer frågor med stark aktualitet. Spelas under hösten.

I en tidningsinramad scen på Klara soppteater gestaltar Agneta Wallin vår kära Bang, journalisten och krigskorrespondenten Barbro Alwing. I ett kyligt vinterväder och antifeministiskt politiskt klimat värmer och stimulerar fisksoppan och Bangs äventyrsfyllda och normbrytande livssaga. I publiken syns människor le och flera äldre viskar att ”Ja, tänk, så var det. Vilken imponerande kvinnokraft Bang var.”

I backspegeln är det för den breda massan ofta ganska lätt – och politiskt korrekt - att ge kvinnliga förkämpar ett upphöjande och ett ”Tack för din insats!” I samtiden är feminismen, nu som förr, något som ofta anses skrämmande. Det arbete vi gör idag brukar uppskattas först en lång tid senare. Istället för att sörja att det feministiska kamp som pågick under Bangs tid i stora delar är den samma som vi för idag, kan vi glädjas åt att folk - med breda leenden – imponeras av delar av dagens feminism. De vet bara inte om det.

Verktyg


Skriv ut

Kommentarer

Du måste vara inloggad för att kunna lämna en kommentar.

annons: