En ny relation – människa och maskin?


Kan maskiner tänka? Enligt brittiske matematikern Alan Turing kan kriteriet för intelligens anses vara uppfyllt, om människan inte kan avgöra om det är en människa eller maskin hon konverserar med. Men är det så enkelt, filosofiskt och psykologiskt? Vad händer i interaktionen med röstrobotar, smarta högtalare och alltmer intelligenta maskiner? Vad skapar relationer? Och hur förhåller vi oss till det faktum att vi älskar våra maskiner, trots att de riskerar att leda till vår undergång?

Välkommen på ett gratis digitalt samtal som utspelar sig i biografens bänkrader och tar sin utgångspunkt i filmen Ex Machina, Alex Garlands storartade science fiction-debut från 2014. Du behöver inte ha sett filmen för att hänga med i diskussionen!

MEDVERKANDE: Jonas Ivarsson, professor i informatik, Göteborgs universitet Peter Jansson, civilingenjör i elektroteknik, filosof, legitimerad psykoterapeut och psykoanalytiker Emma Engström, kulturjournalist och kritiker Sveriges Radio

MODERATOR: Lena Ulrika Rudeke, Jonsereds herrgård Göteborgs universitet Samtalet arrangeras av Jonsereds Herrgård och Institutionen för tillämpad IT, båda vid Göteborgs universitet, samt Folkuniversitetet.

När: 12 april 2021 19:00 - 12 april 2021 20:00

Var: / Digital

Arrangör: Folkuniversitetet Göteborg