Ett nytt bank- och penningsystem för en hållbar ekonomi


Varför måste bankerna alltid stödjas vid kriser? Skapar bankerna pengar och hur påverkar det jämlikheten, bostadspriserna och miljön? Kan vi organisera bankerna, pengarna och finanssystemet på ett bättre sätt?

Innehåll Finanskrisen 2008 och coronakrisen visade det finansiella systemets mörkaste sidor. Riksbanken var tvungen att skapa hundratals miljarder för att stödja bankerna och finansindustrin. Samtidigt föll många människor och småföretag mellan stolarna. Varför då? Finns några bättre alternativ? Varmt välkommen på en spännande studiecirkel där vi på ett pedagogiskt sätt lära oss vad pengar och banker är, hur penningsystemet fungerar och varför dagens system är djupt problematiskt. I kursens sista del kommer vi fördjupa oss i några lösningsförslag. Räcker hårdare reglering av finans- och bankbranschen? Eller krävs att vi tar mer fullständig demokratisk kontroll över produktionen av pengar?

Förkunskaper Kursen går att tillgodogöra sig på olika nivåer och passar dig utan förkunskaper, men det finns extra läsning för dig som vill fördjupa dig mera inför träffarna. Det kommer finnas gott om utrymme för diskussion.

Kursmaterial Cirkeln utgår från rapporten Förstatliga pengarna (Katalys, 2019) men kommer kompletteras med läsning ur andra böcker och artiklar för den som vill fördjupa sig mer.

Upplägg Vi träffas 8 tillfällen under våren, Torsdagar 18-20.30. Varannan träff kommer vara digital med rapportförfattaren Samuel Kazen Orrefur och varannan träff fysisk med Cristian Villegas som är civilekonom som är intresserad av makroekonomi, finans och samhällsfrågor.

(Om Coronaläget hindrar oss att träffas fysiskt så går alla träffarna digitalt.) 4 februari - Digital nationell träff 11 februari - Fysisk träff på ABF 18 februari - Digital nationell träff 25 februari - Fysisk träff på ABF 4 mars - Digital nationell träff 11 mars - Fysisk träff på ABF 18 mars - Digital nationell träff 25 mars - Fysisk träff på ABF

När: 4 februari 2021 18:00 - 4 februari 2021 19:00

Var: ABF Stockholm / Stockholm

Arrangör: Positiva Pengar och Maico Villegas