Skogen kallar: Britta Marakatt-Labba


“Skogen kallar!” är en serie samtal, intervjuer och filmer där vi reflekterar över nutidsmänniskans förhållande till naturen utifrån ett uttalat konst- och kulturperspektiv. Detta gör vi tillsammans med inbjudna nordiska gäster som representerar olika kulturgrenar, ofta med fokus på samiska konst-och kulturutövare.

I kvällens samtal blir samiska textil- och bildkonstnären Britta Marakatt-Labba intervjuad av kulturjournalisten Kerstin Wixe. De diskuterar Marakatt – Labbas konstnärskap och vilken roll naturen har för den skapande processen och för henne som konstnär.

Britta Marakatt-Labba har blivit en galjonsfigur för den samiska samtidskonsten och hon fick sitt stora internationella genombrott på Dokumenta 14 – utställningen i Kassel år 2017. Där visade hon textilkonstverket ”Historja” från åren 2003 – 2007, en imponerande helhet handbroderade bilder som behandlar samernas kontroversiella historia. De senaste åren har Marakatt-Labba varit en mycket efterfrågad konstnär och just nu visas hennes verk bl a på utställningen ”Bakom hörnet vindens jojk” på Sven-Harrys konstmuseum i Stockholm. (Hon är en välkänd pionjär inom samisk aktivism och är även med i styrgruppen för det nya urfolksresidenset Sápmi Salasta i Västerbotten, Sverige.)

Kerstin Wixe, tidigare anställd på Sveriges Radio i närmare 50 år som samhälls-och kulturjournalist, är numera freelance. Bor i Norrbotten där hon också är ständig samtalsledare för Kontext, litterär scen i Luleå och producerar också deras podd med författarintervjuer (https://kontextforfattarsamtal.podbean.com). Wixe debuterade 2018 med romanen Vitt ljus. Språk: svenska


"Metsä kutsuu" on keskustelujen, haastattelujen ja elokuvien sarja, jossa pohditaan nykyihmisen luontosuhdetta taide- ja kulttuurinäkökulmasta. Olemme kutsuneet mukaan pohjoismaisia vieraita, jotka edustavat eri taidelajeja, ja usein keskitymme saamelaiseen taiteeseen ja saamelaisiin taiteilijoihin. Tämän illan keskustelussa kuullaan saamelaista tekstiili- ja kuvataiteilijaa Britta Marakatt-Labbaa, jota haastattelee kulttuuritoimittaja Kerstin Wixe. He keskustelevat Marakatt-Labban taiteilijantyöstä ja luonnon roolista hänen luomisprosessissaan.

Britta Marakatt-Labbasta on tullut saamelaisen nykytaiteen keulakuva, joka teki suuren kansainvälisen läpimurtonsa Documenta 14 -näyttelyssä Saksan Kasselissa vuonna 2017. Häneltä oli esillä tekstiilitaideteos ”Historjá” (2003–2007) – käsin kirjailluista kuvista koostuva vaikuttava kokonaisuus, joka käsittelee saamelaisten kiisteltyä historiaa. Viime vuosina Marakatt-Labba on ollut hyvin kysytty taiteilija, ja juuri nyt hänen töitään on näytteillä Tukholmassa Sven-Harrys konstmuseumin näyttelyssä ”Bakom hörnet vindens jojk”. (Hän on saamelaisaktivismin pioneeri ja mukana myös Ruotsin Västerbottenin uuden Sápmi Salasta -residenssiohjelman ohjausryhmässä.) Kerstin Wixe työskenteli lähes 50 vuoden ajan Ruotsin radion yhteiskunta- ja kulttuuritoimittajana ja on nykyisin vapaa toimittaja. Wixe asuu Norrbottenissa, jossa hän vetää Luulajan Kontext-kirjailijanäyttämön keskusteluja ja tuottaa myös sen kirjailijahaastattelu-podcastia (https://kontextforfattarsamtal.podbean.com). Wixe julkaisi esikoisromaaninsa ”Vitt ljus” vuonna 2018.

Kieli: ruotsi

In this evening’s conversation, Sami textile and visual artist Britta Marakatt-Labba will be interviewed by cultural journalist Kerstin Wixe. They will discuss Marakatt-Labba’s art and the role nature plays in the creative process and for her as an artist. Marakatt-Labba has become a figurehead for Sami international art and made her big international breakthrough at the Dokumenta 14 exhibition in Kassel in 2017. There she exhibited the textile artwork Historja from the years 2003-2007 – an impressive array of hand-embroidered pictures addressing the Sami’s controversial history. In recent years, Marakatt-Labba has been a much sought-after artist and right now her work is on show at the exhibition Bakom hörnet vindens jojk at Sven-Harry’s art museum in Stockholm. (She is a noted pioneer in Sami activism and is also part of the steering group for the new indigenous peoples’ residence Sápmi Salasta in Västerbotten, Sweden.)

Kerstin Wixe, previously employed at Sveriges Radio for almost 50 years as a social and cultural journalist, is now a freelancer. She lives in Norrbotten, where she is also a permanent host of the Kontext literary scene in Luleå and also produces its author interviews podcast (https://kontextforfattarsamtal.podbean.com). Wixe published her debut novel, Vitt ljus, in 2018. Language: Swedish

När: 2 februari 2021 17:00 - 2 februari 2021 17:45

Var: / Digital

Arrangör: Nordisk kulturkontakt