Red Light Stockholm — om stadens gömda mötesplatser


1800-talets bordeller, cruising i Humlegården vid sekelskiftet, och efterkrigstidens porrkvarter i Klara.

Få en glimt in i hur kommersiell och icke-kommersiell oönskad sexualitet organiserats och praktiserats i stadens rum. Om urbana platser och rum som bekönats och bekämpats, offentlig sexualitet som bespottats och beivrats, med kulturgeografen Thomas Wimark, ekonomihistorikern Klara Arnberg och etnologen Rebecka Lennartsson. Moderator: Gabriella Ahlström.

Datum: 27 april 2020 Tid: 17:30-18:30 Plats: Under Fontänen, Sergels Torg Fri entré, men begränsat antal platser — först till kvarn gäller.

Föreläsningen kommer att streamas här: https://www.su.se/om-oss/evenemang/%C3%B6ppna-f%C3%B6rel%C3%A4sningar/red-light-stockholm-om-stadens-g%C3%B6mda-m%C3%B6tesplatser-1.478144

Om föreläsarna:

Klara Arnberg, docent i ekonomisk historia och internationella relationer, medredaktör för skriftserierna Könspolitiska och Sexualpolitiska nyckeltexter.

Rebecka Lennartsson, docent i etnologi och forskningschef för Stockholms Stadsmuseum, med Stockholms prostitutionshistoria som specialitet.

Thomas Wimark, doktor i kulturgeografi.

Bekönade rum i staden:

Forskningen om sexuella mötesplatser i Stockholm ingår i projektet ”Bekönade rum. Mångdimensionella vandringar i stadens historia”, som stöttas av Riksbankens jubileumsfond och Vitterhetsakademin. Bland annat ingår platser som kaféet, parken, bordellen, skyltfönstret och kök i hemmet. Projektet förvaltas av Stadsmuseet i Stockholm och leds av Rebecka Lennartsson.

Nytt samarbete:

Öppna föreläsningar på Kulturhuset är ett nytt samarbete kring öppna föreläsningar mellan Kulturhuset Stadsteatern och Stockholms universitet. Våra öppna föreläsningar är alltid gratis och öppna för alla.

När: 24 april 2020 17:30 - 24 april 2020 18:30

Var: Under Fontänen, Sergels torg / Stockholm

Arrangör: Forum/Debatt