Selfiekampanj mot marknadshyror och för hyresrabatt


Corona-kris och marknadshyror hotar vår rätt att bo

Delta i vår selfie-manifestation fram till den 18 april!

Nej till marknadshyra, utförsäljning och renovräkning!

Vi kräver hyresrabatter under krisen!

Fram till den 18 april genomför vi en selfie-manifestation. Delta genom att ta en selfie på dig själv, publicera på Instagram och Facebook med hashtaggen #18april och gärna med några rader om varför just du är emot marknadshyror och/eller varför det behövs hyresrabatter under Coronakrisen. Vi delar era selfies på vår sida!

Tre miljoner hyresgäster står nu inför ett dubbelt hot. Den första juli 2021 vill regeringen införa fri hyressättning på nybyggda hyresrätter. Fri hyressättning betyder frihet för hyresvärdar att sätta vilka hyror de själva vill. För oss hyresgäster betyder det höjda hyror. I Stockholm kan hyran höjas med 50 procent. I Göteborg kan det bli en höjning på mellan 32 och 50 procent. Det gäller för alla hyresgäster, inte bara för nybyggda lägenheter.

Hyresgästföreningen har länge varnat för marknadshyror. Nu står vi inför ett nytt hot. Coronakrisen hotar vår hälsa och vår ekonomi. De kommande månaderna kommer vara tuffa för väldigt många av oss. Många kommer att förlora nära och kära. Många kommer förlora sin försörjning. I denna kris behöver vi hålla ihop och visa solidaritet. Alla som kan måste bidra! Det gäller även fastighetsägare.

Betalar du inte din hyra blir du vräkt. Sjukdom och arbetslöshet är ingen ursäkt. Fastighetsägare kommer under de kommande månaderna vräka många av sina hyresgäster. Därför kräver hyresgästföreningen hyresrabatter under krisen. Ingen ska bli vräkt mitt under en pandemi! Fastighetsägarna har under många år fyllt sina fickor, det är nu dags för dem att bidra för att mildra krisen!

Medan två små privata hyresvärdar redan nu har lovat att de ska ge hyresrabatter till sina hyresgäster, fortsätter hotet om marknadshyror att hänga över oss. Det är nu det gäller! Vi kan hindra att corona-krisen blir en hemlöshetskris. Men bara om vi tvingar fastighetsägarna att bidra! Coronaviruset hindrar oss i dagsläget från stora demonstrationer, men det kan inte stoppa vår yttrandefrihet.

Det är inte försent! Stora protester kan tvinga politikerna att dra tillbaka sina planer. Så kom med i vår digitala manifestation för att stoppa regeringens hyreschock och för att kräva hyresrabatter under krisen!

När: 18 april 2020 00:00 - 18 april 2020 23:59

Var: / Digital

Arrangör: 18 aprilkommittén