Afro-Brazilian Struggle For Rights: Gilda Brasileiro


SCREENING IN COLLABORATION WITH Panoramica 2019 ~ Stockholms Latinamerikanska Filmfestival

Gilda Brasileiro – Against Oblivion + Pelourinho They Dont Really Care About Us

1831 förbjöds den transatlantiska slavhandeln i Brasilien. Men bara några år senare var slavhandeln i full gång igen, i hemlighet och på pappret olaglig, men med stora delar av statsapparatens tysta medgivande. Brasilianska kejsardömet blev på kort tid världens största kaffeexportör, och plantagerna krävde ständigt nya slavar, med hundratusentals tillfångatagna människor som smugglades in på nya, fördolda vägar.

I den östra delen av delstaten São Paulo jobbar forskaren Gilda Brasileiro med att försöka hitta spåren efter den dolda slavhandeln, vars upptramapde stigar sedan många år vuxit ingen. Vad som börjar med ett grävande i arkiv blir en känslosam och utmattande resa genom skogen, till ruiner av det som en gång varit handelsstationer och ett samhälle som helst vill glömma sitt mörka förflutna. Men spåren går inte att tvätta bort så lätt. De finns där, i papprena, i stenarna på marken, i knivskarpa historiska dokumentärfotografier, i människorna som lever kvar, och – inte minst – i Gilda själv.

Svensk Premiär /Viola Scheuerer, Roberto Manhães Reis /Brasil / Portugisiska med Engelskt text/ 90 mins/ 2019

Pelourinho, They Don’t Really Care About Us

1927 ställde den afroamerikanske sociologen, författaren och aktivisten W.E.B. DuBois en fråga i ett brev: Varför har Brasilien systematiskt utestängt svarta amerikaner från att resa i landet? Svarets spår syns fortfarande i dagens Brasilien.

Svensk Premiär Akosua Adoma Owusu/ Ghana / USA/ Engelska/ 9 mins/ 2019

När: 6 oktober 2019 18:00 - 6 oktober 2019 21:00

Var: Wollmar Yxkullsgatan 9 / Stockholm

Arrangör: CinemAfrica Sweden och PANORAMICA Stockholms latinamerikanska filmfestival