Fotoutställning: Kvinnorna och freden


Lovisa Prage och Melina Solcà ställer ut porträttbilder från Colombia

Vernissagehäng: Lördagen den 18 maj, kl. 15:00 kommer Lovisa och Melina finnas på plats. Kom in och beskåda, lär er, fråga och/eller ta en fika/ett glas eller två.

  • Utställningen kan ses på Bengans Fik mellan 18 maj - 8 juni 2019 -

Att vara kvinna och organisera sig för social rättvisa på den Colombianska landsbygden innebär både att riskera att utsättas för fysiskt våld och att trotsa samhällets normer. Medan fredsavtalet mellan regeringen och FARC-gerillan i Colombia ofta uppmärksammas för sitt genusfokus, finns i praktiken stora skillnader mellan mäns och kvinnors förutsättningar för att kräva sina rättigheter. I porträtt baserade på intervjuer delar kvinnor från olika delar av landet med sig av sina berättelser om arbetet för ett rättvist samhälle och belyser den aktiva roll kvinnor har haft både under konflikten och i fredsprocessen. Genom fotografi och text lyfts erfarenheter av hur kriget och patriarkatet sammanflätas på Colombias landsbygd och med blicken rakt mot kameran berättar de sina historier om organisering och feminism, långt ifrån den passivitet med vilken kvinnor ofta skildras i konflikten.

Utställningen är ett samarbete mellan Göteborgs FN-förenings Fred- och säkerhetsgrupp, Latinamerikagrupperna och Svenska Freds i Göteborg

När: 18 maj 2019 15:00 - 18 maj 2019 17:00

Var: Bengans Fik Stigbergstorget 1 / Göteborg

Arrangör: Göteborgs FN-förenings Fred-och Säkerhetsgrupp och 3 andra