100 år av jämställdhetsreformer


Det är 100 år sedan kvinnor i Sverige fick rösträtt men hur har den svenska jämställdhetspolitiska utvecklingen egentligen sett ut efter det?

Varför är särbeskattningen en viktig jämställdhetsreform och vad har hänt sedan kvinnolönerna avskaffades? Det och mycket mer lyfter Fredrika Bremer Förbundet i föreläsningen Jämställdhetshistoria – en historisk exposé av flera av de reformer som har bidragit till förutsättningar för jämställdhet som många idag tar för givna. Mycket må ha hänt sedan 1919 men likaså 2019 är jämställdhet en i allra högsta grad aktuell politisk fråga.

Medverkande: Föreläser gör Louise Torehall och Pernilla Wredenfors från Fredrika Bremer Förbundet. Fredrika Bremer Förbundet är Sveriges äldsta jämställdhetsförbund. Förbundet har funnits sedan 1884 och är idag en partipolitisk och religiöst oberoende medlemsorganisation som verkar för att främja jämställdhet i hem, yrkesliv och samhälle.

Detta är en del av den månadslånga invigningen av Stockholms Kvinnohistoriska, 1-31 mars på Hökens Gata 11 i Stockholm (och flera andra ställen). Lokalen är liten och antalet platser mycket begränsat, ingen förbokning. Alla programpunkter är kostnadsfria och dokumenteras för arkiv och tillgänglighet - och är ett sätt för oss att se vad som fungerar och vad som blir bra. Stockholms Kvinnohistoriska ska erbjuda museiverksamhet över hela staden, utan en egen permanent byggnad. Med stöd av Stockholms stad.

Läs mer om lokalen och dess tillgänglighet här: https://www.kvinnohistoriska.se/tillganglighet

När: 26 mars 2019 15:00 - 26 mars 2019 16:00

Var: Hökens gata 11 / Stockholm

Arrangör: Stockholms Kvinnohistoriska och Fredrika Bremer Förbundet