Maryam Mursal/Selam Festival Stockholm 2019


Somalias superstjärna Maryam Mursal öppnar Selam Festival Stockholm 2019 på Fasching 8 mars!

Få somaliska artister har nått samma ikonstatus som Maryam Mursal. Redan i tonåren nådde hon stjärnstatus genom sina spelningar på nattklubbar i Mogadishu. Efter att ha utvecklat "Somali Jazz", en unik blandning av soul, jazz och lokala somaliska rytmer, blev Mursal sedan en av de största somaliska artisterna under mitten av 80-talet.

Releasen av hennes singel, "Ulimada (The Professor)", år 1986 ändrade dock hela hennes värld då den ansågs politisk känslig. Mursal tvingades då tillfälligt ge upp sin musikaliska karriär och arbetade under en tid som Somalias första kvinnliga taxi och lastbilchaufför.

Politiska oroligheter i Somalia gjorde att Mursal och hennes barn tvingades lämna landet. De inledde en lång resa över Afrikas horn och kom så småningom till Danmark där de fick flyktingstatus. Efter några år startade Mursal upp sin karriär igen och blev signad av Peter Gabriel skivbolag Real World. Detta blev en nystart för Mursals karriär och hennes musik nådde nu även fans utanför Somalias gränser genom flertalet turnéer.

Lineup:

Maryam Mursal - Sång

Omar Abdi Mohamed - Gitarr Salah Ahmed - Percussion

Abdirahman Hassan Abdulle - Percussion

Mohammed Abdalla Zakaria - Saxofon

Nagib Hussein Ali - Gitarr

Yusuf Ahmed Nagi - Keyboard

Said Hussein Omar - Trummor

Abdullahi Uger Agami - Bas

När: 8 mars 2019 20:00 - 8 mars 2019 23:00

Var: Fasching Kungsgatan 63 / Stockholm

Arrangör: Fasching, SELAM, Selam Festival