Annie Hellquist möter Fatemeh Khavari


Vad är det som gör att du bestämmer dig för att fly från ditt hem? Vad avgör på vilket sätt du tar dig fram? Vad möts du av som nyanländ? Under tre tillfällen i vår hålls författarsamtal på temat Min flykt på Stadsbiblioteket Göteborg.

Inte sedan andra världskriget har så många människor varit på flykt i världen som idag. Alla har sina skäl, sina prövningar, sina förhoppningar och sin historia och är del av berättelsen om en av vår tids mest angelägna frågor. I samband med Sjöfartsmuseet Akvariets utställning Min flykt över havet, som huserar på Stadsbiblioteket under våren, arrangeras tre program där kulturpersonligheter, journalister och författare med egna erfarenheter av flykt möts i samtal.

  • Det finns många människor i Sverige idag som bär på egna erfarenheter av flykt. Samtidigt är det en grupp som stigmatiseras och ofta används som slagträ i en polariserad debatt om gränser och migration. Vi vill skifta fokus från de storpolitiska frågorna till de personliga berättelserna om hur det är att fly från sitt hem, om den livsfarliga flyktvägen in i Europa och om hur det är att leva som ”nyanländ” i Sverige, säger Martin Holmquist, programsamordnare på Stadsbiblioteket.

Fatemeh Khavari är född och uppvuxen i Iran, med ursprung i Afghanistan. År 2017 grundade hon organisationen Ung i Sverige och har bland annat belönats med Martin Luther King-priset. Tillsammans med Annie Hellquist, journalist på ETC, har hon skrivit boken Jag stannar till slutet.

När: 13 februari 2019 18:00 - 13 februari 2019 20:00

Var: Götaplatsen / Göteborg

Arrangör: Stadsbiblioteket