Vittnesmål från Nicaragua


Gabriela Pichardo och Álvaro Hernández kommer att berätta om sina upplevelser under protesterna i Nicaragua, om förtryck och förföljelser. Båda två söker asyl i Sverige.

Gabriela Pichardo var en av grundarna av studentrörelsen Movimiento Estudiantil 19 de Abril på den tekniska högskolan UPOLI i Managua. Hon var med när studenterna förskansade sig i universitetet i över 50 dagar för att söka skydd från attacker av polis och parapolis.

Álvaro Hernández, kameraman för TV-kanalen "vos tv", franska nyheter och andra medier har dokumenterat protester, och våld från polis och parapolis.

Det började i april med protester mot förändringar i socialförsäkringssystemet, med större inbetalningar från både arbetstagare och arbetsgivare, samtidigt som pensionerna skulle sänkas med ungefär fem procent. Protesterna bemöttes med dödligt våld av polis och parapolis från den allra protestdagen. Efter fyra blodiga protestdagar drogs förändringar i socialförsäkringssystemet tillbaka. Men protesterna fortsatte, med krav om rättvisa för de dödade, mot repression och för en demokratisering och nyval.

Enligt Interamerikanska kommission för mänskliga rättigher (IACHR) har över 300 dödats, sedan den 18 april i år då protesterna startade. Enligt andra människorättsorganisationer ligger dödssiffran på mer än 500. Över 500 personer har fängslats och anklagats för terrorism. Omkring 50 000 flytt landet. De flesta har flytt till Costa Rica. Men många nicaraguaner har även flytt till Sverige. Över 250 personer sedan protesterna började. Migrationsverket har inrättat ett snabbspår för nicaraguaner som är kopplat till att man utgår från ett presumtivt avslag. 78 personer har fått avslag under september, oktober och november månad. Under samma tid har ingen fått beviljat uppehållstillstånd.

När: 13 december 2018 19:00 - 13 december 2018 21:00

Var: Vapengatan 19, Hägersten, T-bana Örnsberg. / Stockholm

Arrangör: Nicaraguanska organisationer och nätverk i Sverige