Unghunden 2018: Cecilia Torudd


Seriefrämjandets Unghundenplakett för främjandet av barn- och ungdomsserier i Sverige tilldelas i år Cecilia Torudd. Efter själva prisutdelningen kommer Kristina Mejhammar att ha ett scensamtal med Torudd. Som avslutning berättar Lisa Medin och Stef Gaines om framtiden för Seriefrämjandets Urhunden- och Unghundenplaketter.

Om Cecilia Torudd

Cecilia Torudd är född 1942 i Lund och utbildad vid Konstfack. Efter teckningslärarexamen arbetade hon som bildlärare. Tillsammans med barnen i en småländsk skola skapade hon sina första serier, om den 11-årige pojken Arne. På 1970-talet blev hon känd som illustratör i Kamratposten, där hon bland annat skapade maskoten Karl Putte och serien "Familjeliv". Ett större genombrott innebar "Ensamma mamman" som började som ett gästspel i Dagens Nyheter 1985, och därefter var ett fast inslag i tidningen 1987-1988.

Cecilia Torudd har också gjort åtskilliga serier som publicerats i antologier och andra sammanhang. Förlaget Semics fem inbundna böcker "Torudds samlade mästerverk" från 2008-2009 omfattar de flesta av Torudds serier samt kortare texter där hon själv berättar om sitt liv och arbete. Hon har också skrivit och illustrerat ett stort antal egna böcker, främst för barn och unga men även för vuxna, samt arbetat med scenisk produktion.

När: 28 oktober 2018 15:00 - 28 oktober 2018 16:00

Var: Serieteket Kulturhuset Stadsteatern, Sergels Torg 3 / Stockholm

Arrangör: Serieteket och Bibliotek i Kulturhuset Stadsteatern