Filmklubben: SCUM Manifesto & Maso et Miso vont en bateau


Filmklubben är platsen för film och samtal på fredagskvällar. Varmt välkommen till visning av Maso et Miso vont en bateau (1976) och SCUM Manifesto (1976), med efterföljande bar. Kvällens filmer kan ses som exempel på en så kallad ”olydnadens mediepraktik” (disobedient media practice) som i detta fall kombinerar humor med social kritik och en begynnande feministisk blick. Visningen är ett samarbete med Kungl. Konsthögskolan.

Om SCUM Manifesto (1976) Carole Roussopoulos och Delphine Seyrig Frankrike, 27:25 min, s/v ”SCUM Manifesto” är ett videomanifest baserad på Valerie Solanas berömda text med samma titel som skrevs 1967. Seyrig och Roussopoulos sitter mittemot varandra vid ett bord omgivet av böcker: Seyrig dikterar en text som Roussopoulos skriver ned på en skrivmaskin. På bordet står en TV som visare nyhetsbilder av krig och våld.

Om Maso et Miso vont en bateau (1976) Les Insoumuses (Carole Roussopoulos, Ioana Wieder, Delphine Seyrig, Nadja Ringart) Frankrike, 55 min, s/v ”Maso et Miso vont en bateau” utgår ifrån en fransk TV sändning där ministern för kvinnofrågor, Françoise Giroud, blir konfronterad av flera ökända kvinnohatare. Istället för att säga emot dem spelar hon med i de sexistiska skämten, och på så sätt agerar hon både som en masochist och kvinnohatare. Filmen har manipulerat sändningens ursprungliga narrativ genom att lägga till skriven text, vocie-over, stillbilder och annat inspelat material, för att på så vis synliggöra sändningens sexistiska undertoner och inte minst kräva en autonom kvinnlig röst.

Plats: Biografen, plan 2 Språk: franska, engelsk text Pris: 65 kr ordinarie, 45 kr för medlemmar i Moderna Museets Vänner

Efter filmvisningen följer ett samtal mellan Giovanna Zapperi, curator och Petra Bauer, Kungl. Konsthögskolan.

Moderna Bar är öppen. Studentpris på öl.

Filmerna distribueras av Centre audiovisuel Simone de Beauvoir.

När: 26 oktober 2018 18:00 - 26 oktober 2018 20:00

Var: Moderna Museet Exercisplan 4 / Stockholm

Arrangör: Moderna Museet