Arbetar Filmfestivalen gästar Radikal Bokmässa, Göteborg


Fredag/Friday 14 Sept

Kl 19.00 - 21.00

FÖRFILM // SHORT: 3 STOLEN CAMERAS | Equipe Media & RåFILM | 17 min

Videoaktivistgruppen Equipe Media kämpar för att behålla sina kameror. En berättelse om att bryta absolut censur i ockuperade Västsahara där total media blockad råder.

Dokumentär/Documentary | Språk/Language ARABISKA/ARABIC | Undertexter/Subtitles ENG | 17 min | Regissör/Director Equipe Media & RåFILM | 2017

FILM: THE MARIBOR UPRISINGS | Milo Guillen & Maple Razsa | 70-90 min

Två gånger gick folk ut på gatorna. Två gånger körde polisen bort dem. Det som började som protester blev till uppror. I den en gång välmående industristaden Maribor i Slovenien blev ilska över politisk korruption till oroligt uppror. Den här deltagande dokumentären placerar publiken mitt i det tredje och största upproret när folkmassorna omger och attackerar stadshuset under en hagelstorm av tårgasbehållare. Du bestämmer vilka handlingar som ska vidtas genom diskussion i biosalongen.

Interaktiv dokumentär/Interactive documentary | Språk/Language ENG | Undertexter/Subtitles INGA/NONE | 70-90 min | Regissör/Director Milo Guillen & Maple Razsa | 2017


Lördag/Saturday 15 Sept

Kl 13.00 - 13.30

FILM: BRÖD OCH RÄTTVISA | Astrid Askberger | 12 min + Q&A Astrid Askberge

I en politisk essäfilm undersöker Astrid Askberger dagens förhårdade klassamhälle. Genom att ställa nutid mot dåtid och med hjälp av sin morfar söker hon efter visioner för framtiden. “Hur såg den politik ut som möjliggjorde morfars klassresa och hur ser politiken ut idag i förhållande till fattiga och klassamhället? Min uppfattning är att de mer högljudda politiska diskussionerna har börjat kretsa kring människors etnicitet istället för kring fattigdom och klassklyftor. Min tanke är att genom det historiska perspektivet i min film undersöka hur denna förskjutning varit möjlig och hur den tar sig i uttryck. Genom min starka önskan om att förstå och längtan efter ”något annat” hoppas jag att publiken kommer att engageras i frågan tillsammans med mig.” /Astrid.

Dokumentär/Documentary | Språk/Language SVE/SWE | Undertexter/Subtitles INGA/NONE | 12 min | Regissör/Director Astrid Askberger | 2018

Kl 13.30 - 15.40

FILM: THE FACTORY | Rahul Roy | 132 min

147 anställda hos Indiens största bilfabrikant Maruti Suzuki är på rättegång för mordet på en högre chef och 2500 arbetare blir avskedade. Det har gått två och ett halvt år och fallet drar ut på tiden. Deras ansökan om borgen har avvisats av domstolarna. Vid varje förhör leds de till domstolen av polisen medan familjerna samlas för att få en glimt. Försvarsadvokaterna planerar sin strategi i domstolens matsal. Rättvisa verkar vara ett svagt hopp. Filmen följer de ödet hos de anklagade arbetarna, familjer och avskedade arbetare för att undersökning den ömma punkten i industriella konflikter och rättvisans svårfångade natur.

Dokumentär/Documentary | Språk/Language HINDI/ENG | Undertexter/Subtitles ENG | 132 min | Regissör/Director Rahul Roy | 2015

Kl 15.45 - 17.20

FILM: DETAINED // FÖRVARET | Anna Persson och Shaon Chakraborty | 95 min

I utkanten av Flen hålls 30 personer inlåsta på obestämd tid i väntan på tvångsutvisning. Aina fruktar för sitt och sin familjs liv. Hennes enda försvar är att inte säga sitt namn. Sami tvingas glömma sitt liv i Sverige. Inställd på att vara inlåst länge, söker han ny mening genom att sätta ord på de orättvisor han ser. Sophie och Solveig i personalen älskar sitt jobb men får kritik av chefen för att de är för sociala. Var går till slut gränsen mellan tjänsteman och människa? Ett dokumentärt kammarspel inifrån Migrationsverkets låsta rum.

Dokumentär/Documentary | Språk/Language SVE/SWE | Undertexter/Subtitles ENG | 95 min | Regissör/Director Anna Persson och Shaon Chakraborty | 2015

Arbetar Filmfestivalen - Nordic Labour Film Festival (NLFF) är den största arbetarfilmfestivalen i Norden just nu och en del av en växande global rörelse av arbetarfilmfestivaler runt om i världen. Festivalen organiseras av filmkollektivet RåFILM. Vi använder film som verktyg att lyfta frågor relaterade till arbete ur olika perspektiv.

Detta arrangemang organiseras i samarbete med ABF.

När: 14 september 2018 19:00 - 15 september 2018 17:00

Var: Kvinnofolkhögskolan Första Långgatan 28B / Göteborg

Arrangör: Nordic Labour Film Festival NLFF, Filmkollektivet Råfilm, Syndikalistiskt Forum