Boklunch på bibblan


Författare från Stockholmia förlag presenterar ny litteratur. Lättare lunch finns att köpa i caféet, nära Programhörnan.

12:00 – 12:30 Redaktörerna Charlotte Hyltén-Cavallius och Lotta Fernstål berättar om Romska liv och platser. Berättelser om att leva och överleva i 1900-talets Sverige som ges ut på Stockholmia förlag våren 2018.

I Romska liv och platser möter vi svenska romer som har levt i läger och en mängd romska platser som avslöjar ett dolt kulturlandskap i Stockholm. Boken bygger på livshistoriska intervjuer med svenska romer, äldre kartmaterial, fotografier, reportage och ett omfattande arkivmaterial.

Charlotte Hyltén-Cavallius är docent i minoritetsstudier, fil. dr i etnologi och arbetar som forskningsarkivarie vid Institutet för språk och folkminnen. Lotta Fernstål är fil.dr i arkeologi och arbetar som förste antikvarie och forskare vid Statens historiska museer.

12:30 – 13:00 Artikelförfattaren Jonas Monié Nordin berättar om "Samer i imperiets mitt. Samiskt liv i det tidigmoderna Stockholm – en glömd historia" publicerad i boken Tillfälliga Stockholmare. Människor och möten under 600 år (Stockholmia förlag 2017).

I "Samer i imperiets mitt" undersöks tre aspekter av samisk historia i staden. Vi möter samer i det tidigmoderna Sverige, utländska besökares beskrivningar av samer i 1600-talets Stockholm och en analys av funna samiska föremål samt samisk närvaro vid hovet under samma tid.

Jonas Monié Nordin är forskare och fil. dr, docent i historisk arkeologi. Arbetar inom forskningsenheten vid Statens Historiska museer.

När: 22 maj 2018 12:00 - 22 maj 2018 13:00

Var: Stadsbiblioteket Stockholm Sveavägen 73/Odengatan 55 / Stockholm

Arrangör: Stadsbiblioteket Stockholm och Stockholmia - forskning och förlag