Centrumtorget – en hemmafest i Hökarängen


Under en vecka i maj bjuder Bomassan och Spridd arkitekter in till samtal runt köksbordet. Det blir middagsbjudningar, diskussion och utställning på torget i Hökarängen. På plats byggs ett långbord och ett tillfälligt kök. En utställning sträcker sig runt stadsdelen och en cykelkarta kopplar samman Söderort. Samtalet sipprar ut från vardagsrummen och kopplar an med staden. Hökarängstorget blir ett vardagsrum utan tak.

Hur bor och lever vi? Hur möts vi? Hur ser våra gemensamma rum ut i staden? Hur skyddar vi medborgarnas intressen i ett stadsbyggande? Spridd och Bomassan tror på möjligheten att planera en stad utifrån lokalt engagemang. Kunskapen finns på platsen!

Schema för veckan: Lördag 19 maj kl. 13- 17: Vernissage, middagsbjudning #1 och performance.

Vernissage för utställningen på torget Utställare: Moa Tunström, Ateljekollektivet Kvällen, Victor Marx, Moa Tunström, Studiefrämjandet, KTH, Arkivet på Konsthall C, Leo Ramirez Iderström, Bernd Krauß, Holly Keasey, Zoë Poluch och Gunilla Lundahl.

Middagsbjudning # 1 På den första middagsbjudningen blir det gratis mat och samtal om Stockholms bostadspolitik. Då belyser vi frågor kring konsumentmakt, självhushållning, delningsekonomi och hållbarhet i olika skalor och tidsperspektiv. Samtalsgäster: Gunilla Lundahl, Leif Rönngren, Åsa Stenmark, Marie Milling, Jan Forslund, Tor Lindstrand, Erik Winquist Moderator: Moa Tunström

Performance "Clair the Ear" Efter middagen presenteras Clair the Ear; en körperformance av Nathalie Wuerth. I Clair the Ear förstärks hushållsarbetes och hemmets ljudbild i form av en självorganiserad kör. Projektet undersöker hur hushållsarbete har nedvärderas och vilka värderingar vi själva tillskriver vardagsuppgifter som att vårda, städa och laga mat. Clair the Ear är förutom en performance även ett städbolag som erbjuder en spirituell rengöring av hemmet.

Söndag 20 maj kl. 13-16: Cykeldag! Cykelkök och lansering av Cykelkartan – en cykelkarta som knyter samman stadsdelar i Söderort.

Måndag 21 maj kl. 18-21: Hökarängsgillet med Nina Svensson Hökarängsgillet är ett täljargille för dig som gillar hårdslöjd. Gillet är gratis och öppet för alla, barn som vuxna, erfarna som nyfikna. Det finns täljknivar att låna och Bomassan bjuder på trä, material och tilltugg.

Tisdag 22 maj kl. 16-20: Brödmassan ♥ Hökarängsgillet = Brödgille med Nina Svensson och Gunilla Lundahl. Bomassan slår några kloka huvuden ihop och låter Brödmassan och Hökarängesgillet bli ett i Brödgillet! Brödgillet riktar sig främst till barn och unga men alla är välkomna. Under dagen får du få chans att tälja en sälgpipa, designa grillpinne och göra pinnbröd. På torget finns ett eldfat, smör och deg. Brödmassan är en övning i konsumentmakt som syftar till att ta brödet tillbaka till hemmets och kvarterets ugnar. Gemensamt utforskas bakandet och erfarenheter och kunskap delas.

Onsdag 23 maj kl. 18: Middagsbjudning # 2 Gratis mat och samtal om Stockholms bostadspolitik. Under middagen lyfts frågor kring typer av stadsbyggnadsprocesser. Hur bygger vi en stad där alla får plats? Vem har makten över förändringar i staden? Hur tar man makten över stadens utveckling? Hur är konsten ett verktyg i stadsbyggnad? Samtalsgäster: Louise Modig Hall, Samuel Girma, Annika Enqvist, Lisa Kings, Hugo Röjgård, Apostolis Papakostas, Stefan Lindberg, Caroline Pehrson och Christofer Blixt, Karin Andersson och Johanna Bratel Moderator: Marie-Louise Richards och Elin Strand Ruin

Torsdag 24 maj kl. 18: Middagsbjudning # 3 Den sista middagsbjudningen i serien. Till den här kvällen har personer bjudits att diskutera frågor som: Hur förtätar vi söderort? Nya typer av stadsrum? Är du redo att offra Örbyleden för att lösa Stockholms bostadskris? Samtalsgäster: Jan Ekman, Magdalena Möne, Viktor Marx, Lisa Deurell, Christopher Pleym, Marcus Svensson, Martin Rörby, Sara Degerhammar, Thorleif Falk, Petter Lindencrona. Moderator:Dan Hallemar

Efter middagen arranger Hökis Visrum en konsert med Johan Taube. Hökis Visrum är en partipolitiskt och religiöst obunden ideell förening som har verksamhet på Hökarängsplan 3. De arbetar med visan som del av det svenska kulturarvet, främst till minne av Cornelis Vreeswijk som också växte upp i Hökarängen.

Fredag 25 maj kl. 21.30: Filmvisning tillsammans med Arch Film Sthlm. När solen går ner kan en sätta sig ner på torget framför bioduken och dokumentärfilmen Loving Lorna.

Lördag 26 maj: Hökarängens dag – en jätteloppis i Hökarängen. Under Hökarängens dag tar en loppmarknad över middagsbordet, torget och hela gågatan i Hökarängen. Det blir uppträdande av artister och middagsbordet omvandlas till ett picknickbord eller kanske ett enda stort knytkalas. Vill en vara med på loppisen på gågatan så är det gratis, men en får ta med ett eget bord och bör vara där ca 09:00-9:30.

Bomassan genomförs med generöst stöd av Svenska PostkodStiftelsen, Kulturbryggan och MUCF (Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor). Bomassans publika program genomförs i samarbete med ABF Stockholm.

När: 19 maj 2018 13:00 - 26 maj 2018 18:00

Var: Bomassan Pepparvägen 1 / Farsta

Arrangör: Bomassan, Konsthall C, Spridd