Utställning: Kaisa Melanton


KAISA MELANTON - TEXTILENS POETIK OCH POLITIK

14 MARS - 12 MAJ 2018 Vernissage 14 mars kl. 17.00-19.00

Kaisa Melanton (1920-2012) var en av sin tids stora förnyare inom den svenska textilkonsten. Under en drygt sextioårig karriär utförde hon uppdrag åt domkyrkor, skolor, fängelser och många andra publika sammanhang. Få har betytt mer för att utveckla textilens betydelse i det offentliga rummet.

Fyra deppiga fruntimmer. Uppstoppade generaler. Intagningsnormer. Mönsterflickor. Kejsaren av Kina. Det fria ordet. Titlarna på Kaisa Melantons verk avslöjar en rik värld av berättelser om alltifrån vardagens småbekymmer till världspolitik och filosofisk kontemplation, gestaltat i väv och broderi.

Hon tillhörde aldrig någon etablerad rörelse, varken konstnärligt eller politiskt. Ändå fick hennes närvaro i det offentliga rummet en genomslagskraft som få svenska konstnärer kan tävla med.

Kaisa Melanton gick ständigt sin egen väg där hantverkarens arbetsdisciplin varvades med konstnärens outtröttliga nyfikenhet. Trots att hon ofta arbetade med repetition av olika motiv är inget verk det andra likt – tvärtom är de målmedvetna fördjupningar i textilens berättarkraft. Genom att obehindrat röra sig mellan det svulstigt färgstarka och det subtilt grafiska lyckades hon fånga oväntade möten, konflikter och betraktelser. Där finns det finstämt poetiska sammanvävt med det mörkt humoristiska – och det knivskarpt analytiska.

Idag är Melantons konstnärskap ett viktigt exempel på hur man kan utmana gränserna för textilen som konstnärlig process. För en yngre generation konstnärer bjuder hon därför på viktiga tankeställare om hur vi kan fortsätta att utveckla textilen som konstnärligt uttryck.


Om utställningens curator: Svante H. Tirén är frilansande skribent och curator med inriktning på arkitektur och konsthantverk. Han har tidigare arbetat med Moderna museet, Nationalmuseum och Färgfabriken och varit gästföreläsare vid Kungliga konsthögskolan och Konstfack.

När: 14 mars 2018 17:00 - 12 maj 2018 16:00

Var: Handarbetets Vänner Djurgårdsslätten 82–84 / Stockholm

Arrangör: Handarbetets Vänner