Belarusdagarna 2018


Den i Belarus mycket hyllade unga artisten Palina Respublika står för underhållningen under invigningskvällen på Teaterstudio Lederman. Med hjälp av historikern Andrej Kotljarchuk uppmärksammar och firas 100-åringen BNR, den kortlivade belarusiska statsbildning som alltjämt spelar en viktig roll för landets demokratirörelse. Diskussion om situationen för mötes- och demonstrationsfrihet i dagens Belarus.

Under ett heldagsseminarium i Kungliga Myntkabinettet tas det upp flera aktuella frågor:

  • Människorättsbrott på belarusiska universitet, bland annat med den unge oppositionspolitikern Juras Lukasjevitj som på politiska grunder relegerades från Belarus statliga universitet 2017 och det belarusiska studentförbundets internationella sekreterare Aljaksandra Kuzmitj.

  • Följer upp de nyss genomförda lokalvalen – som vanligt präglade av fusk och manipulation – och vi lär oss mer om villkoren för oberoende journalistik i Belarus. Bland gästerna finns Natalja Radzina, chef för den populära oberoende nyhetssajten Chartyja 97, som sedan en tid tillbaka blockeras av myndigheterna, samt Andrus Klikunou från det oberoende journalistförbundet BAZj.

  • Zmitser Salaujou från den framstående människorättsorganisationen Vjasna uppdaterar oss om den aktuella situationen för de mänskliga rättigheterna i Belarus. Därefter diskuterar vi hur Sverige och EU bör agera för att främja en positiv demokratiutveckling i landet. Förutom våra belarusiska gäster medverkar riksdagsledamoten Christian Holm Barenfeld (M) i diskussionen, förhoppningsvis även en representant för Sveriges utrikesdepartement (vi väntar på bekräftelse därifrån).

OBS! Fri entré till alla arrangemang, men platserna är begränsade och du måste föranmäla dig senast den 12 mars:

Ung i Belarus + Palina Respublika (samtal och konsert), 13 mars kl. 18.30-21.30:

Heldagsseminarium – Belarus: Engagemang för frihet och utveckling, 14 mars kl. 9.00-16.30:

Hundraåringen som kom tillbaka (föredrag och födelsedagskalas), 15 mars kl. 18.30-20.30:

När: 13 mars 2018 18:30 - 15 mars 2018 20:30

Var: / Stockholm

Arrangör: Östgruppen för demokrati och mänskliga rättigheter