Transgender day of remembrance - Söderhamn 20 nov


"Söderhamn var som första kommun i Sverige att hissa flaggan på Transgender Day of Remembrance!

Söderhamn har sedan år 2014 hissat flaggan längst hela ån och utanför Rådhuset till minne av alla som har dödats på grund av transfobi, eller av hat och rädsla för människor som inte bekänner sig till traditionell könsidentitet.

  • Det känns stort att vara delaktig i det här. I hela världen samlas deltagare för att minnas alla könsöverskridare som har förlorats genom hatbrott och självmord och för att uppmärksamma transpersoners livssituation. Vi banar väg för mångfald i Söderhamn och vi är stolta över att vara nytänkande. Precis som när vi satte Söderhamn Pride på världskartan så bygger det här på många samarbetspartners, föreningar och politiker som jobbar åt samma håll, säger projektledare Majs Keller.

I år har vi återigen bokat Teatern precis som under första året vi körde. ♥


Program: 10.00: Flaggorna hissas över ån och kommunhuset Sven-Erik Lindestam, Kommunstyrelsens ordförande 11.45: Invigningstal Magnus Svensson, Oppositionsråd, Distriktsordförande Centern & Jonna Källström Böresson, Distriktsordförande Vänsterpartiet 12.00: TBA 13.00: Maria Hansson Sanningen gjorde mig fri 14:00 Puma Att vara född i fel kropp 15.00: Sara Bystam Glädjeämnen och problem 16.00: Frida Söderlund Initiativtagare till #MittID 17.00: Erica Findell Hur det är att vara förälder till ett transbarn 18.00: Theodore Från förr till nu 19.00: Ronja Malm Singer-songwriters - Årets Söderhamn Prideartist 19.30: Rockkören Jamina Jansson med Rockkör


Frida Söderlund Reporter på Aftonbladet och initiativtagare till Mitt ID. Frida är en viktig och stark feministisk röst" som i sin journalistik ofta tar upp ämnen som "sexuellt våld och verkligheten för unga transpersoner".

Maria Hansson Sanningen gjorde mig fri.Maria levde i en livslögn, de första 54 åren av sitt liv. När alla trodde att Maria var en man vid namn Allan, visste Maria hela tiden vem hon var. Men Maria vågade inte berätta, och formade sitt liv på ett sätt, som skulle garantera att ingen kunde avslöja sanningen om henne.

Puma "Att vara född i fel kropp" Enda sen Puma var liten så har Puma känt att det var något som var annorlunda. Puma kommer att prata ifrån sina upplevelser och funderingar. Idag känner sig Puma mera hel som man och vill fortsätta leva på den vägen.

Sara Bystam Vice Ordförande i Transföreningen FPES och Ordförande i FPES lokalavdelning Mellansverige. FPES fick på nationaldagen 2017 emottaga en fana ur kungens hand. Genom att ta emot denna fana visar FPES att transpersoner kan ta en självklar plats i det traditionella samhället.

Sara är transsexuell med stor erfarenhet av alla aspekter som en transperson kan drabbas av i samhället. Sara brinner för att påverka politiker, myndigheter, vård, polisen mm för att förbättra livssituationen för transpersoner.

Föredraget kommer handla om glädjeämnen och problem som en transsexuell person kan drabbas av vid byte av personnummer. Jag kommer även gå igenom lite av vad som föregår själva bytet av personnumret och vad som kan komma därefter.

Erica Findell Hur det är att vara förälder till ett transbarn. Erica Finndell var på jobbet en dag i december 2016, när hon får ett SMS från ett av sina barn, William. Det SMS:et innehöll meddelandet, att William är transperson, och egentligen en tjej. När Erica kommer hem från jobbat, blev det så klart ett samtal om detta. William berättade att hon framöver ska heta Wiktoria.

Februari 2017 berättade Wiktoria för sin pappa och sin syster, samt även för ”hela världen”. Skolan informerades därefter, och fick även veta, att hennes namn numera var Wiktoria. Erica Finndell har sedan dess ställd upp för sin dotter. Kontakt med Hälsocentralen togs, där Wiktoria begärde en remis till utredningsteamet på Astrid Lindgrens Barnsjukhus.

Theodore Wikström Äntligen är det dags för oss att få presentera en ytterligare stjärnföreläsare som kommer till Transgender day 20 november.

Theodore kommer från Kilafors så det känns mäkta kärleksfullt att få en ytterligare Hälsingebo till denna viktiga dag som kommer att hållas till på teatern i Söderhamn.

Vi kommer att få höra hur resan har varit för Theodore från förr till nu och hur bemötande inom vård och landsting har varit och fortfarande är. Det är ett enormt upplyft för oss att kunna presentera denna kille. Att få vara med och ta del i det viktiga som vi tillsammans vill nå ut till alla som vill få mera kunskap, lyssna och bli fylld av kunskap från det verkliga.

Moderator & samtalsledare: Yohanna Derksen

Ronja Malm Ronja framförde årets Söderhamn Pridelåt 2017. Ronja har sen tidigare uppträtt på stora som små scener runtom i Hälsingland med sin mjuka, skönsjungande röst. Ronja sjunger vanligtvis egenskrivna låtar med ljuva toner. Den 20 november kommer det att bli ett par känslosamma låtar på Teatern i Söderhamn i samband med denna viktiga dag. Vi får se om det är någon som gästar scenen tillsammans med Ronja.

Jamina Jansson & Rockkören Den fantastiska Rockkören från Hälsingland, Söderhamn kommer att bjuda på något alldeles extra i samband med Transgender Day. Jamina Jansson och Rockkören uppträder på stora som små tillställningar, kalas, event, företagsevent, Pridefestival, Allsång på Berget, Strömmingsleken ect.


Frida Söderlund prisas som årets normbrytare

Transgender Day of Remembrance (TDOR)

Transgender Day of Remembrance grundades 1998 av transkvinnan Gwendolyn Ann Smith, till minne av mordet på Rita Hester i Allston, Massachusetts. "

I regi med Söderhamn Pride, RFSL Hälsingland & Tack till Sparbanksstiftelsen & Söderhamns kommun

När: 20 november 2017 10:00 - 20 november 2017 22:00

Var: Söderhamns Teater Norrtullsgatan 12 / Söderhamn

Arrangör: Söderhamn Pride och RFSL Hälsingland