Flickadagen 2017


Den 11 oktober bjuder vi på Flickaplattformen in dig till den Internationella Flickadagen!

Dagen har instiftats av FN för att uppmärksamma och diskutera flickors situation och möjligheter världen över.


Flickorna och framtiden: Ödesvalet 2018

I Sverige bor en dryg miljon flickor. Eftersom att de är under 18 år kommer de inte att rösta i valet 2018. Men hur kommer följderna av valet att påverka dem, i frågor som sjukvård, arbete, utbildning, bostäder, stadsplanering och mänskliga rättigheter?

I Sverige och i världen vinner reaktionära krafter makt, ofta på bekostnad av principen av alla människors lika värde och rätt till värdighet. Vi har i decennier upplevt stärkta fri- och rättigheter för flickor i Sverige. Nu syns oroande tecken på att utvecklingen inte bara stannar av, utan att den går åt fel håll. Den psykiska ohälsan ökar, hot och trakasserier eskalerar, och röster som vill vrida tillbaka klockan kring flickors rätt till sin egen kropp, identitet och framtid blir allt mer högljudda.

Flickaplattformen tillägnar därför årets Flickadag till framtiden. Framtidens politiker, det vill säga ledarna för de politiska ungdomsförbunden, medverkar. Det gör också tongivande röster från civilsamhället, som Rokibath Alassane från IM, Fatemeh Khavari från Ung i Sverige, Felicia Linsér från Sveriges ungdomsråd och Sabrina Ibenjellal, svensk mästare i poetry slam. Programmet fulländas av ett panelsamtal med Ida Östensson - ordförande Make Equal, Noura Berrouba - styrelseledamot European Youth Parliament (EYP) och Amanda Lundeteg VD och talesperson för AllBright samt ett framträdande av JUCK.

När: Oct. 11, 2017, 12:30 p.m. - Oct. 11, 2017, 3 p.m.

Var: Berns, Berzelii Park / Stockholm

Arrangör: Flickaplattformen