Family First


♥ FAMILY FIRST ♥

7 oktober – 12 november 2017

Sofia Ekström, Sara Elgeholm, Ingela Ihrman, Anna Linder, Joanna Lombard, Andreas Mangione, Max Ockborn, Leif Ockborn, Paula Urbano, Sissel Wibom, Ruben Wätte, Studio Ankh​

♥ VERNISSAGE ♥

Lördag 7 oktober

Kl. 13:00: Anna Bohman Enmalm, ordförande Kultur – och fritidsnämnden och Sarah Guarino Florén, utställningens curator inviger utställningen.

Kl. 13:30: ”Giant Otter Giving Birth” – Performance med konstnären Ingela Ihrman

Hur skapar vi familj idag?

Som ett samhälle i miniatyr speglar familjen det omgivande samhällets maktförhållanden och behov. Familjen som levande organism påverkar i sin tur det den värld den är skapad ur. Studerar vi de familjer vi har omkring oss kan vi möjligtvis få en aning om vart samhället är på väg, och vilka förändringar som stundar. Alternativa familjebildningar som bryter mot rådande normer framträder tydligt och gör oss medvetna om de familjer vi inte reagerar på, den osynliga normens familj.

I och med Family First önskar vi bredda och fördjupa diskussionerna och möjligheterna till familjevarande, i en tid när konservativa krafter vill dra åt snaran och hänvisar till en så kallad ”ursprunglig” men i allra högsta grad tillfällig och konstruerad bild av vad familjevarande är och skulle kunna vara.

Genom att dyka ned i den konstnärliga myllan tar Family First tempen på familjen, eller snarare på hur familjevarandet kommer till uttryck i konsten idag.

♥ PROGRAM ♥

26/10 Torsdagssalong Family First #1:

Konstnärerna Joanna Lombard och Ruben Wätte i samtal om att växa upp inom alternativrörelsen.

2/11 Torsdagssalong Family First #2:

Forskaren och läkaren Agnes Wold och barnläkaren Cecilia Chrapkowska talar om feministiskt föräldraskap och föräldramyter utifrån sin nysläppta bok "Praktika för blivande föräldrar, gravidfakta & barnkunskap på vetenskaplig grund.

9/11 Torsdagssalong Family First #3:

Konstnären och curatorn Anna Linder och konstnären Zafire Vrba (+gäster) berättar om normkritiska familjekonstellationer utifrån filmen "Spermahoran".

När: Oct. 7, 2017, 11 a.m. - Nov. 12, 2017, 3 p.m.

Var: Södertälje konsthall, Lunagallerian, Gästgivaregatan / Södertälje

Arrangör: Södertälje Konsthall