FN:s beslut om kärnvapenförbud


Seminariet kommer att redovisa resultatet av Förenta Nationernas konferens, som avslutades 7 juli, i vilken 122 stater röstade för att införa ett förbud mot kärnvapen, däribland Sverige, analogt med de förbud som redan finns rörande andra massförstörelsevapen. Förbudet träder i kraft när det ratificerats av 50 FN-stater. Idag finns cirka 15 000 kärnvapen i världen.

Förbudet omfattar inte bara utveckling och användning av kärnvapen utan också alla steg däremellan. Att inneha, prova, utplacera, ta emot och hota med kärnvapen eller att understödja andra länders kärnvapenprogram kommer att bli förbjudna handlingar då avtalet träder i kraft. Det humanitära perspektivet har det senaste decenniet förändrat debatten om kärnvapen från kärnvapenmakternas maktintressen till global kollektiv mänsklig säkerhet.

Samtliga kärnvapenländer investerar idag enorma summor i program för att förnya sina arsenaler, trots att de förbundit sig genom ickespridningsavtalet att avrusta. Kärnvapenstaterna och deras allierade har bojkottat förbudsprocessen och uttryckt sitt starka missnöje. De vill behålla en världsordning byggd på hot om total undergång – inte endast av motståndaren, utan hela vår civilisation.

En tanke med konferensen har varit att icke-kärnvapenländerna med ett förbud ska aktivt påverka till en förändring i ett ganska låst läge, där alla kärnvapenländer moderniserar sina kärnvapenarsenaler. ICAN, International Campaign to Abolish Nuclear Weapons, som omfattar 440 organisationer i mer än 100 länder har varit pådrivande och fått gehör för många av sina krav. Krav från ICAN som inte finns med i avtalet är förbud för medverkan i förberedelser eller planering av militära övningar med kärnvapen, finansiering av kärnvapen och förbud mot transit av kärnvapen genom avtalsparters territorier.

Det är viktigt att svenska och internationella civilsamhället är väl informerat om innebörden av förbudet och fortsätter att spela en pådrivande roll.

Samarrangemang med Nätverket för Kärnvapennedrustning. Med stöd från Olof Palmes International Center och Svenska Läkare Mot Kärnvapen.

Fri entré

Medverkande:

Eva Walder, svensk nedrustningsambassadör

Josefin Lind, Generalsekreterare Svenska Läkare mot Kärnvapen

Dick Clomén, folkrättsjurist, policyansvarig, Röda korset

Clara Levin, projektledare, Svenska läkare mot kärnvapen

Samtalsledare:

Gabriella Irsten, politisk sekreterare, Internationella Kvinnoförbundet för Fred och Frihet

För att säkra din plats, följ länken nedan:

När: 21 september 2017 18:00 - 21 september 2017 19:30

Var: ABF Stockholm, Sveavägen 41 / Stockholm

Arrangör: ABF Stockholm