Vernissage av utställningen Fake News


Varmt välkommen på vernissage av utställningen FAKE NEWS: Fakta och misstro

Utställningen invigs av Jack Werner, medgrundare av Viralgranskaren och redaktör för Creepypodden.

Vi bjuder på dryck och tilltugg.

Fri entré!

Idag kan du inte öppna en nyhetstidning, kolla Facebook eller ens slölyssna på radio utan att mötas av ord som alternativa media, faktaresistens eller faktoid. Men de orden beskriver inte något nytt för vår tid. Långt innan Donald Trump blev presidentkandidat har olika inställning till fakta och kunskap påverkat oss och vår vardag. Ja, till och med innan internet fanns. FAKE NEWS handlar om just det. Vårt förhållande till fakta, kunskap och misstro – igår, idag och imorgon.

Genom fyra vitt skilda exempel tar sig utställningen an ämnet:

  • Skolan, museet och historieskrivningen

  • Den globala klimatförändringen

  • Miljonprogrammet i media och fiktion

  • Internets inflytande över våra demokratiska rum

Internet har gjort världen mindre och information om den lättare att nå. Samtidigt har det blivit allt svårare att märka vad som är rätt och vad som är fel. Utvecklingen går explosionsartat snabbt och vi vet fortfarande väldigt lite om hur den faktiskt påverkar oss som individer och inverkar på våra demokratiska rum och institutioner. Är begrepp som faktoid, filterbubblor, sökalgoritmer, faktaresistens och ekokammare tecken på att något dramatiskt har hänt eller är de bara nya ord för samma gamla kamp om makten över kunskapen, sanningen och tolkningsföreträdet? Och hur ska vi i så fall hantera dem?

FAKE NEWS innehåller få absoluta svar. Istället vill vi utmana dig som besöker den. Att själv reflektera över vad kunskap är, hur den uppstår och vad du tar till dig. Att kritiskt granska de bubblor av fakta och åsikter som vi alla befinner oss i. Inte för att du ska tvivla på allt som sägs utan för att vi med hjälp av källkritik kan ta ansvar för vem och vad vi litar på.

Välkommen till FAKE NEWS – en utställning om fakta och kunskap

När: 19 september 2017 18:00 - 19 september 2017 20:00

Var: Järnvägsgatan 23, Nacka / Stockholm

Arrangör: Stockholms läns museum