Poesi som politik - Evelina Stenbeck & Elisabeth Hjorth


"Hur ser 2000-talets politiska poesi ut? Vilka frågor behandlar den och vilka uttryck tar sig diktens ­ideologiska problem?

För författarna Johannes Anyuru och Athena Farrokhzad är dessa frågor högst relevanta. I centrum för deras respektive poetiska praktiker står kroppen och dess orientering i världen. I sitt skrivande utforskar de förbindelserna mellan samtid och historia och skapar en poesi som riktar sig ut från boksidan, mot torget och den politiska aktivismen.

I Poesi som politik. Aktivistisk ­po­e­­tik hos Johannes Anyuru och ­Athena­ ­Farrokhzad undersöker litteratur­veta­ren ­Evelina Stenbeck villkoren för den samtida politiska poesin speglade ­genom två av dess mest tongivande poeter."

Lördagen den 2 september bjuder vi in till ett samtal mellan Evelina Stenbeck och Elisabeth Hjorth, om poesin, politiken och den politiska poesin.

Evelina Stenbeck, f. 1984, är verksam som forskare och lärare i litteraturvetenskap vid Språk- och litteraturcentrum, Lunds universitet.

Elisabeth Hjorth är född i småländska Ramkvilla och bosatt i Lund. Hon är verksam som forskare och lärare i litterär gestaltning på Konstfack. Hon debuterade med diktsamlingen Kärnfamiljen (2008) och har utkommit med de kritikerrosade romanerna Hängivelsen (2011) och Vid himlens början (2013). 2015 disputerade hon med den uppmärksammade avhandlingen Förtvivlade läsningar. Litteratur som motstånd och läsning som etik. I år är hon aktuell med romanen Nattens regn och dagens möda.

Evenemanget arrangeras i samarbete med ellerströms förlag.

När: 2 september 2017 15:00 - 2 september 2017 17:00

Var: Östervärns Antikvariat & Bokhandel - Anti Höstgatan 37 / Malmö

Arrangör: Östervärns Antikvariat & Bokhandel - Anti