Manifestation mot uppsägning av städpersonal i kollektivtrafiken


Vi accepterar inga uppsägningar!

Manifestation mot uppsägning av städpersonal

Den 10:e augusti genomförde Reneriet de uppsägningar som man varslade om i juni. Drygt 25 anställda sägs upp helt och cirka 40 personer erbjuds deltidsanställning på 20, 40 eller 50 procent. En minskning av städpersonalen med totalt cirka 60 heltidstjänster kommer att innebära smutsiga tåg och stationer och vilket vi ska tala om för ansvariga SL-politiker i Landstingshuset den 29 augusti kl. 16.00.

Pendelklubben uppmanar samtliga medlemmar att sluta upp på manifestatonen utanför Landstingshuset och på så sätt visa stöd till våra uppsagda kollegor.

Vi ska inte låta SL komma undan sitt ansvar då man har gett sitt godkännande åt en entreprenör, MTR, som vann sitt anbud på bl.a. ett underbud på städningen. Men nu kommer också sanningen ikapp både SL och MTR när uppsägningarna börjar verkställas. Under hela den tid som Reneriet har ansvarat för städningen har man dagligen behövt hämta extrapersonal från tunnelbanan och Finlandsbåtarna för att klara av verksamheten. Städarna på Reneriet har alltså inte varit för många utan det har tvärtom saknats personal vilket nu kommer att märkas dubbelt upp när uppsägningarna verkställs.

SEKO genomförde i samband med invigningen av de två nya stationerna en protestaktion på Odenplan. Vi framförde där tre krav som kommer att upprepas utanför Landstingshuset den 29 augusti:

Att trafiklandstingsrådet Kristoffer Tamson (m) tar ansvar för situationen och säkerställer att tillräckliga resurser avsätts för städningen på pendeln samt att personalens anställningar och arbetsmiljö värnas. Korten på bordet: SL måste redovisa vad resenärerna betalar i skattepengar till MTR för städningen. MTR måste ta sitt ansvar. Städningen måste få de resurser som krävs om vi ska ha rena, snygga och säkra stationer och tåg.

Personalen som gick över till Reneriet den 10 december fick behålla sina jobb precis som alla de som anställdes av MTR Pendeln .

Men ska en övergång av verksamhet vara värd något kan vi aldrig acceptera att en arbetsgivare följer upp detta med uppsägningar när de väl tagit över verksamheten. Nu säger man upp en tredjedel av personalen trots att både Reneriet och MTR i höstas förnekade detta när frågan togs upp av Pendelklubben. Nu vet vi att Pendelklubben hade rätt och att någon annan inte höll sig till sanningen!

Slut upp vid Landstingshuset den 29 augusti kl. 16.00 Hantverkargatan 45 på Kungsholmen

Städa inte bort städarna!

När: Aug. 29, 2017, 2 p.m. - Aug. 29, 2017, 3 p.m.

Var: Landstingshuset, Hantverkargatan 45, Kungsholmen / Stockholm

Arrangör: SEKO Pendelklubben Stockholm