Bokrelease: Johanna Schartau: Stå på händer


Boksläpp "Stå på händer" med verk av Johanna Schartau utgiven på Karin Almlöfs förlag.

Under kvällen visas löpande filmen Farmor Ruth och hennes döttrar. Kl: 18.30 läser skådespelerskan Lena Nylén texter ur boken. Förfriskningar serveras.

Alla varmt välkomna!

Ur boken: ”Jag älskar att stå på händer. Kanske för att man vänder upp och ner på sig själv, vänder upp och ner på tyngdlagen. Fötterna viftar i luften. Armarna står sträckta med tyngd mot marken. Man försöker hitta balansen. Blodet tränger ner i huvudet. Lite till. Lite till. Så tappar man balansen och går ner.”

Johanna Schartau, konstnär

”Det tog två generationer innan taket kunde lyftas av, ljuset släppas in och berättelsen berättas - och när taket lyfts på plats igen i sista scenen, är den inte längre bara där inne, i det tomma huset, men här ute, i minnena till dem som blivit berörda av denna främmande familj i denna främmande tid som, när det nu igen börjar skruva till sig, när allt kommer till, allt kanske inte är så främmande ändå”.

– Karl Ove Knausgård, om filmen Farmor Ruth och hennes döttrar.

”Berättelsen finns där, vi får uppleva den utifrån oss själva och i nuet. Det är ett spel, det är på lek, det är roligt och det belyser som alltid hos Johanna Schartau allvaret och komplexiteten i att vara människa”.

– Ýrr Jónasdóttir, Chef Ystads konstmuseum

Inbunden: 220 x 240. 56 sidor. Pris: 220 kr.

Bibliofiutgåva: 100 ex, numrerade och signerade samt medföljande DVD-film Farmor Ruth och hennes döttrar. Pris 400 kr.

Bifogad bild: Syskonen, collage, fine art print, 48 x 32 cm. 2012.

Varmt välkommen!

CFF – Centrum för fotografi, Tjärhovsgatan 44 i Stockholm stöds av Kulturrådet, Kulturförvaltningen Stockholm stad, Landstingets kulturförvaltning och Helge Ax:son Johnsons stiftelse.

När: 1 juni 2017 16:00 - 1 juni 2017 18:00

Var: Tjärhovsgatan 44 b / Stockholm

Arrangör: CFF - Centrum för fotografi