Vernissage "Starting from the Self"/ Livstycket / Revolution Poetry


Vernissage "Starting from the Self"/ Livstycket / Revolution Poetry

5 maj kl 17-20

Invigning kl 18.30

Fri entré

Pågår 5 maj-27 augusti 2017

Välkommen på vernissage för tre nya utställningar!

Barn är välkomna.

"Starting from the Self"

Starting from the Self är en grupputställning kring konstnärer som använder sig av sina personliga erfarenheter för att förstå samhällets uppbyggnad och organisering av oss. Särskilt fokus ligger här på hur kön, ras och klass spelar in i gränserna mellan det privata och det offentliga, samt på de olika strategier folk har använt sig av för att överskrida och omförhandla dessa gränser och rumsliga kategoriseringar.

I utställningen ingår verk av Helga Henschen, en konstnär som under en stor del av sitt liv var verksam och bosatt i Sundbyberg, och som ihärdigt och lekfullt lät sina ord och verk ta plats i det offentliga rummet. Hon fann också en användning för sin konstnärliga verksamhet i den offentliga politiken och i samarbete med Socialdemokraterna, och kämpade för barn, kvinnor och politiska fångars rättigheter.

Den stockholmsbaserade konstnären Pia Sandström har skapat ett nytt verk till utställningen där hon utforskar det urbana landskapet, via de andra medverkande kvinnliga konstnärernas perspektiv och erfarenheter. Pia Sandströms verk bildar ett sorts ramverk till övriga arbeten av Helga Henschen, Lilian Domec, Hackney Flashers, Lubaina Himid och Billie Zangewa.

Uppdelningen mellan det offentliga och det privata rummet, och de koder som där gäller, blir ibland smärtsamt tydliga när det kommer till konstens rum. I Marabouparkens konsthall, försöker Pia Sandström leka med, och upplösa dessa regler.

Helga Henschens och Lilian Domecs verk har en hel del gemensamt. De vara aktiva under samma period, och de använde båda sitt arbete – teckningar och kommentarer i det offentliga rummet – för uppmuntra till politisk debatt. De var också båda aktiva i kvinnorörelsen, och pådrivande för införandet av jämställdhetsreformer under sjuttiotalet. Kvinnors rättigheter lyfts även fram i Hackney Flashers diabilder, som under samma period drev en kampanj i England kring frågor om barnomsorg och kvinnors isolering i hemmet.

Frågor kring moderskap och kvinnlig identitet idag finner vi i Billie Zangewas verk i hennes avbildningar av moderna mödrar, ensamstående och starka i sina hem.

Lubaina Himids verk Monuments utforskar det vi möts av när vi inträder i staden: vilka personer figurerar på gatunamn eller historiska monument? I hennes verk Jelly Mould Pavillions föreslås en alternativ rundvandring i konsthallen. Här ges förslag på nya monument till staden Liverpool, så som de skulle se ut om staden verkligen erkände hur vissa grupper bidragit till att göra staden vad den är idag.

Alla dessa verk väcker frågor om köns-, ras- och klasspräglade gränser och åtskillnader, frågor som i högsta grad ter sig viktiga att diskutera i dagens samhälle. Det rör sig om en kritik som har växt fram ur de medverkandes vilja att utgå från sig själva, att bygga på sin egen bakgrund och erfarenhet för att förstå hur samhället segregerar oss. Men dessa verk ger också hopp och förslag på steg framåt för att skapa debatt, förändra och överskrida dessa invanda föreställningar.

Livstycket

Våren 2017 har Marabouparken konsthall ett samarbete med Livstycket i Tensta. Intentionen med samarbetet är att skapa ny kunskap om synen på kvinnors arbete genom historien fram till idag.

I projektet ingår: en utställning (6/5–28/5), ett samarbete (workshops under februari, mars och april), och ett event (en modevisning 20/5).

Revolution Poetry presenterar Revolution Art

Revolution Poetry är en plattform för kultur, konst och Spoken Word, startad 2009 baserad och med rötterna i Stockholms förorter.

Revolution Poetrys arbete vilar på en tro på rättvisa och på att bereda plats i det offentliga rummet för personer som känner att de inte kan göra sina röster hörda. Under vistelsen hos Marabouparken kommer Revolution Poetry att utveckla en ny inriktning med namnet Revolution Art, som blir en ny scen där konstnärer och artister kan utveckla multidisciplinära arbeten som inte behöver vara knuta till ett liveuppträdande. Under tre månader kommer Revolution Poetry att använda ateljén på Marabouparken för att dela med sig av sitt arbete, arrangera möten med konstnärer, samtal och arbetsseminarier. Här kan man tillbringa tid och ta del av dokumentation från tidigare uppträdanden och läsa böcker som handlar om postkolonial politik.

När: 5 maj 2017 15:00 - 5 maj 2017 18:00

Var: Marabouparken, Löfströmsvägen 8, Sundbyberg / Stockholm

Arrangör: Marabouparken