Marina Abramović - The Cleaner


Marina Abramović är en av vår tids mest omtalade konstnärer – känd som en banbrytande föregångare inom performance och en konstnär som idag fortsätter att pröva gränserna för konstbegreppet. Utställningen produceras i nära samarbete med konstnären och är hennes första betydande retrospektiv i Europa.

I sina verk arbetar Marina Abramović i skärningspunkten mellan scenkonst och bildkonst, med fokus i lika delar på kroppslighet och tidslighet. Hon har sedan tidigt 1970-tal utvecklat och synliggjort performance också för en bredare publik. Presentationen omfattar material från de allra tidigaste åren – solo och i nära samarbete med den tyska konstnären Ulay – fram till idag: rörlig bild, fotografi, målningar, objekt, installationer och material från konstnärens eget arkiv.

Marina Abramović verk ställer frågor om makt och hierarkier utan att bli uttalat politiska. De kräver ibland av oss att släppa taget om en lineär tidsuppfattning eller idén om ett autonomt jag. Ändå är just den egna upplevelsen och det personliga ansvaret helt centrala i hennes performance, som söker kärnan i begrepp som förlust, minne, varande, smärta, uthållighet, förtroende. Marina Abramović ställer frågor om både existensen och konsten på sin spets på sätt som provocerar och berör.

Marina Abramović är född 1946 i Belgrad, Serbien och är idag baserad i New York.

Under utställningsperioden framförs dagligen olika re-performances och 27 februari–5 mars uppförs ett helt nytt performanceverk av konstnären i Eric Ericsonhallen.

Curatorer: Lena Essling, Moderna Museet och Tine Colstrup, Louisiana Museum of Modern Art, Humlebæk.

Utställningen organiseras av Moderna Museet i samarbete med Louisiana Museum of Modern Art.

När: 18 februari 2017 09:00 - 21 maj 2017 18:00

Var: Skeppsholmen / Stockholm

Arrangör: Moderna Museet