Minne av Novemberpogromen: Antisemitism då och nu


Till minne av Novemberpogromen

-Antisemitism då och nu

För att uppmärksamma minnet av Novemberprogromen bjuder Tillsammans för Uppsala in till två föreläsningar på Tillsammanscaféet som behandlar antisemitismen som ideologi, hur den påverkat historien och hur den tar sig uttryck idag.

Novemberpogromen brukar ses som inledningen på Förintelsen. Natten mellan den 9 och 10 november 1938 brändes och förstördes över 1 400 synagogor och bönehus. Omkring 7 500 judiska butiker fick skyltfönstren krossade, vandaliserades och plundrades. Även judiska bostäder vandaliserades. Judar misshandlades, mördades och många begick självmord i desperation. 30 000 judiska män arresterades och skickades till koncentrationslägren Dachau, Buchenwald och Sachsenhausen.

Den första föreläsningen hålls av Livia Fränkel, överlevande från koncentrationslägret Auschwitz, vars berättelse vittnar om rasismens yttersta konsekvenser.

Den andra föreläsningen hålls av Jonathan Leman, researcher på Stiftelsen Expo, som berättar om hur antisemitismen tar sig uttryck idag.

Anmäl ditt deltagande senast den 1 november till tillsammansforuppsala@gmail.com

Tillsammanscaféet är en möteplats i Gottsunda där vi umgås, hjälper varandra och organiserar oss för förändring. Vi skapar sammanhållning för att motverka rasism. Allt vi gör är alltid gratis och vi bjuder på fika.

När: 6 november 2016 12:00 - 6 november 2016 15:00

Var: Kulturpunkten, Valthornsvägen 7 / Uppsala

Arrangör: Tillsammans för Uppsala