Ett kluser av maneter


Ett kluster av maneter är poesi skriven i dialog av oss; Camilla & Caroline, 28/10 vill vi fira vårt gemensamma skrivande genom att bjuda in till ett kluster av möten mellan olika textuella och kollektiva praktiker.

Program

Ylva Trapp och Frida Krohn deltar med teckningsinstallation och Livia Prawitz visar filmerna ”Pine (Into Pieces Until Whole Again)” löpande under kvällen.

18.30 Moa Franzén medverkar med ”De munnar vi är anhöriga i”

18.40 Caroline Taracci Nilsson & Camilla Ericson läser ur ”Ett kluster av maneter”

18.50 Paus

19.10 Gordana Spasic & Sara Hovi läser ur ”Familjeepos” av Gordana Spasic & Johanna Frid

19.20 Nikita Rissanen läser en novell ur sin samling

19.30 Paus

20.00 Vårt Solsystem som musikimprovisationskollektivet Vårt Havssystem, visuals Camilla Ericson och Caroline Taracci Nilsson

Camilla Ericson och Caroline Taracci Nilsson

Publikationen Ett kluster av maneter är möjliggjord med hjälp av projektbidrag från Konstnärsnämnden och rör sig i en värld med havsgetingar, casiopeior, och öronmaneter. Texten gör en poetisk undersökning av maneten och tar sitt avstamp i naturvetenskapens terminologi och det redovisande språket i artiklar.

Mellan två skrivande praktiker som möttes omlott i en text, uppstod en spegling av det egna skrivandets möjligheter och begränsningar i mötet kring manetens rörelser. Spridda i haven, drivandes med strömmen fick de utgöra den gemensamma utgångspunkten för utformandet av texten som rör sig i manetens omgivningar. Med maneten som vetenskapligt objekt undersökte vi möjligheten till framskrivandet av den taktila och amorfa kroppen.

Ett kluster av maneter framfördes som en performance som del av intermediafestivalen Akt 2 på Fylkingen. Improvisationskollektivet Vårt Solsystem förvandlades under en kväll till Vårt Havssystem och de 10 musikerna improviserade fram musik till den projicerade texten och en liquid light show. Musiken mastrades sedan av David Svedmyr och är en del av publikationen.

Bilderna i boken är tagna vid ett besök i manetforskare Lene Friis Møllers labb på Dansk Skaldyrscenter Danmark, 2016. Formen och bildredigeringen är framtagen av Alva Willemark.

Caroline och Camilla lärde känna varandra på Biskops Arnös författarskola och 2014 påbörjade de det gemensamma skrivandet kring maneten. Tillsammans med Alva Willemark har de startat Massa Förlag.

www.camillaericson.se

Gordana Spasic och Johanna Frid

familieepos utkommer på ellerströms förlag i september 2017. Vi började skriva tillsammans efter en poesiuppläsning och flera månaders chatt. Samtalet och poesin växte ihop och blev en diktsamling vid namn familieepos. familieepos är kort sagt en dialog om familjen och avsaknaden av familjen, skriven på svenska och danska. Vi upptäckte att danskan var ett redskap för att sätta ord på svåra saker, saker som är för svåra att säga ensam, saker som är för svåra att säga på ett språk man kan utan och innan. Det danska språket var alltså en nödvändig betingelse för att den här texten skulle bli till. Medverkade med utdrag ur familjeepos på Akt Ung på Stockholms internationella poesifestival 2015.

Gordana är född 1988 i Belgrad, f.d. Jugoslavien och delvis uppvuxen i Malmö. Bosatt i Stockholm. Utbildad vid juristprogrammet och Biskops¬Arnös författarskola.

Johanna Frid född 1988 i Stockholm och bosatt i Köpenhamn. Arbetar deltid som översättare, sitter i redaktionen för nytt skandinaviskt tidskriftsprojekt med bas i Oslo. Har en fil. Kand i filosofi samt studerat vid Biskops¬Arnös författarskola. Läser nu masterutbildning i Kulturformidling vid Syddansk Universitet.

Livia Prawitz

Livia Prawitz är konstnär och född 1984 i Stockholm, utbildad vid Akademin Valand och Akademie der bildenden Künste Wien. Hon arbetar huvudsakligen med film, objekt och text.

I filmerna Pine (into pieces until whole again) undersöks närheter mellan utsagan och det utsagda. Filmerna som tidigare visats som delar av en installation, arbetar med hur bilder såväl som ord förhåller sig till materialiteten hos ordet pine: ordets historia, men också konstnärens egna minnen. Ordet pine fungerar som ett mellanrum där de språk, rum, objekt och bilder som ordet inbegriper eller uppväcker kan närma sig varandra i form av översättningar, förflyttningar och missförstånd.

Moa Franzén

Moa Franzén är konstnär och arbetar huvudsakligen med performance och text i och mellan konst, koreografi och litteratur. www.moafranzen.se

De munnar vi är anhöriga i rör sig fragmentariskt och prövande genom olika utsagor kring relationen mellan tal, språk och ägande och de olika positioner vi är förvisade eller har tillgång till - vilken mun behöver vi tala genom för att bli hörda?

Nikita Rissanen

Debuterade på Modernista 2012, med sci-fi kammarspelet "Evigheten, syster". Arbetar desperat färdigt sin andra bok, en novellsamling, om utkantsmänniskor, arga barn, tonårshäxor och namnlösa objekt i händelsehorisonten. Har även arbetat på manus till en film som i våras fick filmstödet Moving Sweden, och kommer produceras under nästa vår, med henne och Victor Lindgren i registolen, för att sedan sändas på svensk television.

Vårt Solsystem

Är ett musikkollektiv som vanligtvis framför musik från rymden. Släppte nytt album In Time i början av sommaren - En kosmisk resa utan destination. Albument innehåller två låter som är drygt 20 minuter vardera.

Ylva Trapp och Frida Krohn

Vi är två konstnärer som samarbetar och sedan i år är det tio år sedan vi upptäckte att våra teckningar liknade varandra. Det ledde till vårt första gemensamma arbete, en stor platsspecifik teckning. Nu tecknar vi igen och ställer oss frågor om utveckling och samarbete. Vi funderar över vad som borde ha hänt och vad som faktiskt har hänt. Det har gått tio år och vi ställer fortfarande samma frågor.

GALLERI MARIE

Marie Laveau

--> 18- 22 <-- uppläsningar börjar 18:30 ----> i samarbete med Pripps Grön & Garage Hard Lemon --<--

Efter Vernissagen är Galleri Marie öppet fredag-lördag 22-03

När: 28 oktober 2016 16:00 - 28 oktober 2016 20:00

Var: Marie Laveau, Hornsgatan 66 / Stockholm

Arrangör: Medverkande konstnärer