Urpremiär: SVENSKA HIJABIS av America Vera-Zavala


SVENSKA HIJABIS

Premiär: 14 oktober, Lilla Elverket

Speltid: 1 timme 20 minuter, ingen paus

Benin, Ruhani, Maryam, Sarah och Shama. Fem vanliga unga kvinnor, fem svenska kvinnor med olika helt vanliga intressen: bakning, bildkonst, boxning, fotokonst, pedagogik, fem muslimska kvinnor med sjal omgärdade av ett samhälle som ser dem som ovanliga.

I den svenska debatten är hijaben ofta kopplad till rasistiska fördomar där muslimska kvinnor porträtteras som passiva offer. Communityteatern Svenska hijabis vill bryta med denna stereotyp genom att låta svenska hijabis själva föra sin talan.

Communityteater är en teaterform som bygger på människors egna berättelser. Precis som i en traditionell teaterpjäs har föreställningen en dramaturgi och tydlig regi, men det centrala är att publiken får möta personerna som bär på berättelserna. Snarare än att använda sig av skådespelare och traditionella manusförfattare använder sig communityteater av vad America Vera-Zavala kallar för experter, och i denna föreställning är det svenska hijabis som är experter.

Dramatikern America Vera-Zavala debuterar här som regissör. I det konstnärliga teamet ingår också koreografen Paloma Madrid, ljusdesignern Mira Svanberg och teaterpedagogen Paloma Winneth. Stylisten Mariam Moufid med Instagramkontot hijabmuslim, som har över en halv miljon följare, kommer designa sin allra första kollektion som kostym till föreställningen. Dessutom dokumenteras föreställningen av fotografen Elin Berge som 2006 gav ut boken Slöjor (Atlas).

Svenska hijabis är ett gästspel av CommunityTeater & Dans och produceras med stöd av Postkodlotteriets Kulturstiftelse. Efter urpremiären på Dramaten beger sig föreställningen ut på turné till olika städer runtom i Sverige.

När: 14 oktober 2016 17:00 - 16 oktober 2016 11:00

Var: Elverket, Linnégatan 69 / Stockholm

Arrangör: Dramaten