REPEAL THE 8th! Internationell protestdag för aborträttskampen på Irland


Den 28 september hålls en global aktionsdag för tillgång till säkra och lagliga aborter i Irland. Detta år kommer kvinnorättsgrupper och aborträttsaktivister runt om i världen att visa solidaritet med aborträttskampen på Irland genom att protestera utanför sina irländska ambassader.

Protesten är ett sätt att visa sitt stöd för den motion som i oktober ska presenteras av parlamentsledamoten Ruth Coppinger. Motionen är ett krav på folkomröstning för att upphäva det åttonde tillägget, the 8th Amendment, i konstitutionen som i praktiken har inneburit ett totalt förbud mot aborter. De som drabbas hårdast av den strikta abortlagstiftningen är de ekonomiskt mest utsatta kvinnorna. Illegala och osäkra aborter utförs trots förbudet, med fara för kvinnors liv och hälsa. Samtidigt åker de som har råd till Storbritannien för att få medicinsk hjälp där.

I Stockholm kommer vi att hålla ett torgmöte med talare för att sedan gemensamt gå till den irländska ambassaden och överlämna ett protestbrev. Talarlista kommer längre fram.

När: 28 september 2016 13:00 - 28 september 2016 14:30

Var: Sergels torg / Stockholm

Arrangör: Rättvisepartiet Socialisterna