Nina Björk- Drömmen om det röda


Välkomna på föreläsning med Nina Björk!

Nina Björk är författare och en av våra mest aktuella samhällsdebattörer. Hon har skrivit bland annat den feministiska klassikern Under det rosa täcket och Lyckliga i alla sina dagar. Nu är hon åter aktuell med en bok om revolutionären Rosa Luxemburg: Drömmen om det röda- socialism, språk och kärlek.

I Drömmen om det röda försöker Nina Björk att blicka tillbaka till filosofen, aktivisten och människan Rosa Luxemburg, och på så vis förstå dagens samhälle. Genom att studera Rosa Luxemburg och hennes tid kan vi kanske förstå mer av världen vi lever i idag, med sina konstanta krig och kriser, och en järnhård kapitalism som nästan ingen vågar tala om?

Rosa Luxemburg var en revolutionär socialist ursprungligen från Polen, som är känd bland annat för sitt motstånd mot det första världskriget och var aktiv i debatten om ryska revolutionen och utvecklingen i det tidiga Sovjetunionen. ”Frihet är alltid den annorlunda tänkandes frihet”, konstaterar Luxemburg. Efter sitt deltagande i det tyska revolutionsförsöket 1919 mördades hon av de konservativa frikårer som senare skulle utvecklas till 30-talets fascistiska förband. Hennes teorier fortsätter att inspirera än idag.

Drömmen om det röda kommer ut i slutet av september 2016.

Plats: LUX aula

Tid: 18:00

Kaffe kommer finnas på plats, och allt är gratis

När: 28 september 2016 16:00 - 28 september 2016 18:00

Var: Lunds Universitet, Lux aula / Lund

Arrangör: Vänsterns Studentförbund Lund