Jubileum för fred, rättvisa och solidaritet


DEMONSTRATION

För 55 år sedan marcherade vi mot kärnvapen, nu samlas vi igen! Nej till NATO och ja till fred och säkerhet.

Bakgrundsinformation

I september 1961 genomfördes Sveriges första svenska protestmarsch mot atomvapen. Marschen var 3 mil lång, från söder i Stockholm till Ursvik i Sundbyberg (där Älvkvarnsskolan finns idag). Målet var Totalförsvarets Forskningsinstitut (FOI) som då forskade på kärnvapen under rubriken ”Skyddsforskning”.

I Norden hade nya folkrörelser startat. I flera bussar åkte nordbor med färjor över till atommarscherna i England där mötet med folk från hela världen inspirerade till att genomföra liknande aktioner hemma. Den första atommarschen i Norden inspirerad av brittiska fredsrörelsen Campaign for Nuclear Disarmament, CND, hölls på Island i juni 1960 i protest mot amerikanska Keflavikbasen, den andra atommarschen i Norden genomfördes i Danmark på hösten 1960 mellan Holbæk och Köpenhamn, i Sverige genomfördes Ursviksmarschen hösten 1961 och i Norge marsch från Tönsberg 1963 med krav om stopp för atomvapen.

Marschen i Sverige anordnades av den nybildade Kampanjen mot atomvapen (KMA) som enade flera olika rörelser och partier. Detta kom att bli en milstolpe i den svenska fredsrörelsen.

1961 samlade marschen till Ursvik flera hundra deltagare i marschen och många fler anslöt vid det avslutande mötet. 1962 gick nästan ett tusental den långa sträckan från Södertälje till Stockholm och upp till 3 000 samlades vid avslutningen. Svenskarna fortsatte sedan att marschera varje år även efter 1964 när övriga Norden för en tid avbröt denna tradition.

I år. 55 år senare ska vi väcka liv i den starka fredsrörelse som då existerade. Tillsammans bygger vi broar för fred och mot de krafter som förespråkar krig. Den 2 september 2016 är det dags igen.

Talare:

Stig Henriksson, försvarsutskottet, Vänsterpartiet

Agneta Norberg, ordförande Sveriges fredsråd

Staffan Ekbom, Nej till NATO

När: 2 september 2016 17:00 - 2 september 2016 18:00

Var: Sundbybergs torg / Sundbyberg

Arrangör: Vänsterpartiet Sundbyberg