Ellisif Hals


I sin andra utställning "Speja" lyfter Ellisif Hals blicken från de mikroskopiska djup och arkitektoniska bildvärldar där hon tidigare befunnit sig.

Blicken faller nu istället på den omgivande naturen i och med att Hals återvänder till sina uppväxtmiljöer i Norge. Det är omgivningar kring vilka hon har romantiserade föreställningar. Barndomens starka minnen av den norska naturen, av snöflingor, skogen, holmar och berg sammanblandas med hennes känslor och upplevelser av landskapet så som det visar sig för henne idag. Hembygden under snösmältningen är i sin icke inställsamma skepnad delvis annorlunda än hon minns den. De känslor hon konfronteras med i sin vuxenhets återvändande letar sig in i motiven och blandar sig med en längtan efter det förflutna som hon oförtrutet söker efter.

Hals teknik är tacksam för att återge just känslan av tidsförflyttning. Tidigare ögonblick visualiseras då lager läggs till lager. Historia och minne sammanblandas med det yttersta tidsskiktet av idag. Hon förmår dessa att sammansmälta till en bild.

Bilderna är noggrant etsade och utskurna ur papper och lyfter på så vis fram olika moment och former. Varje collage skiljer sig åt, har en egen utarbetad logik. Variationer och upprepningar framträder genom färgskillnader och förskjutningar av perspektivet i bilden. Ett tredimensionell djup öppnar sig i den tvådimensionella bilden. Verken rymmer både landskapets vidsträckthet och en känslomässig intimitet.

Ellisif Hals (1981), är född i Norge men bor och arbetar i Malmö. 2006 fick hon sin BFA från Konstfag på Konsthögskolan i Olso. Tidigare har hon visat sina verk på Bonniers konsthall, Stockholm; ANNAELLEGALLERY, Stockholm; Ystad Konstmuseum, Ystad; Galleri Galleri Ping-Pong, Malmö; Thomas Wallner, Simrishamn; Galleri Arnstedt, Östra Karup; Neues Kunsthaus, Ahrenshoop med flera.

2014 blev hon tilldelad Maria Bonnier Dahlin Stipendiet.

När: 1 september 2016 15:00 - 1 september 2016 18:00

Var: ANNAELLEGALLERY, Karlavägen 15 B / Stockholm

Arrangör: ANNAELLEGALLERY