Seminarium "Kvinnan i media"


Varmt välkomna till seminaruim ”Kvinnan i media”!

Med utgångspunkt i fotoutställningen ”De osynliga brösten” bjuder Gröna kvinnor till ett seminarium med fotografen och skribenten Elisabeth Ubbe. Vi samtalar om hur bilden av kvinnan och kvinnans kropp i media och det offentliga rummet påverkar jämställdhetsarbetet.

Datum: tisdagen 30 augusti

Tid: kl 19 – 20.30 (tid för diskussion finns till kl 21)

Plats: ABF Stockholm, Sveavägen 41, 111 83 Stockholm, några minuters promenad från Hötorgets och Rågmansgatans t-bana.

Pris: medlemmar i Gröna kvinnor gratis – vi bjuder på frukt! Övriga: 50 kr

Bilder har en stor inverkan på oss alla och idag konfronteras vi med fler bilder än någonsin tidigare. Att kvinnors representation i media är ungefär 30 % jämfört med männens 70 % är känt sedan länge. Det är något som ofta debatteras och som erkänns som en viktig fråga för sam-hällsutvecklingen, ändå går förändringen sakta. Men det är inte bara mängden kvinnor i media och på bild som är viktigt utan även hur kvinnor framställs och vilka kvinnor som får synas.

FN:s aktionsplan för hur jämställdhet ska uppnås i världen antogs i Kina 1995, ”Platform for Action”, där ingår kvinnor i media som ett av tolv arbetsområdena. Världens regeringar, ska inom ramen för yttrandefriheten, vidta självsanerande åtgärder. Det konstateras att den globala stereotypa bilden av kvinnor och män inom globala kommunikationssystem och inom media påverkar jämställdhetsarbetet mellan män och kvinnor och påverkar kvinnor direkt negativt.

Fler kvinnor än tidigare lyfts fram för att de gör något och är aktiva. Men det är långt kvar till en jämställd mediesituation. För dem som konsumerar mediematerial är det därför lätt att tro att kvinnor inte gör viktiga, angelägna saker i lika hög grad som män. Det är också lätt att tro att traditionellt manliga ämnen/frågor är viktigare än traditionellt kvinnliga – det är ju de manliga som uppmärksammas och får utrymme.

Fotografen och skribenten Elisabeth Ubbe visar bilder från olika projekt och berättar hur om sina erfarenheter av att konsekvent arbeta med kvinnofrågor som fotograf redaktionellt och konstnärligt. Gröna kvinnors ordförande Ewa Larsson berättar om FN:s aktionsplan och hur den partipolitiskt fristående medlemsföreningen omvandlar globala internationella konventioner till lokal aktion.

Bli medlem, sätt in 100 kr på bankgiro 5412-6867, ange namn, adress och mailadress.

När: 30 augusti 2016 17:00 - 30 augusti 2016 18:30

Var: ABF Stockholm, Sveavägen 41 / Stockholm

Arrangör: Gröna kvinnor