Vägs Ände - Aktion mot Förbifart Stockholm


Förbifart Stockholm är en återvändsgränd.

Det är dags att sätta P för eländet.

Klimatförändringarna påskyndas i högt tempo. Trots det fortsätter byggandet av motorvägar, som leder till ökade transporter med fordon som drivs av fossila bränslen.

Trafiken står för en betydande andel av svenskarnas klimatutsläpp. Ingenstans i Sverige är det lättare att minska dessa utsläpp än i Stockholmsregionen.

Förbifart Stockholm kommer, om den byggs, bli världens längsta sexfiliga motorvägstunnel. Den är ett avskräckande exempel på hur koldioxidutsläpp, miljörasism och gamla drömmar om massbilism kan hota ett samhälle.

Kostnaden beräknas bli upp till 46 miljarder kronor, med syftet att proppa in fler bilar i Stockholms rådande trafikinfarkt. Den kommer inte avlasta innerstan utan precis som de tidigare stadsmotorvägarna generera ny biltrafik. Samtidigt tar Förbifartsbygget trängselskatteintäkterna som skulle kunna gå till att förbättra kollektivtrafiken, som nu istället står inför prishöjningar och nedskärningar.

Medan det innerstaden pratas om bilfria gator och promenadmöjligheter, byggs det längre ut från centrum nya motorleder och trafikplatser. Luften i tunnlarna under Ekerö kommer bli så dålig att bilarna måste köras med avstängd ventilation. Men i mindre röststarka områden dras motorvägen ovan jord och där byggs frånluftstorn utan rening.

Ännu är det inte för sent att stoppa Förbifart Stockholm även om förberedande arbeten har påbörjats för byggnationen. Ännu kan större delen av resursslöseriet som orsakas av byggnation och drift av denna led förhindras.

För att vi ska klara klimatmålen så krävs det konkreta beslut som minskar koldioxidutsläppen. Vi hoppas fortfarande på att politikerna ska ändra sig och stoppa förbifartsbygget. Men vi kan inte vänta på att politikerna ska ta rätt beslut eftersom klimatförändringarna är akuta och bygget har påbörjats. Därför kommer vi tillsammans genom civil olydnad stoppa bygget.

Vi har kommit till Vägs Ände.

Läs mer på http://vägsände.se/

När: 12 augusti 2016 11:00 - 12 augusti 2016 21:59

Var: / Stockholm

Arrangör: Vägs Ände