Fredsmöte i Malmö: Nej till Värdlandsavtalet med Nato!


FREDSMÖTE

Nej till värdlandsavtalet med NATO!

Den 4 september 2014 undertecknade alliansregeringen ett samförståndsavtal med Nato om värdlandsstöd. Avtalets slutgiltiga godkännande kommer att avgöras i samband med en omröstning i riksdagen i slutet av maj.

Nu är det dags att säga ifrån!

Kom till Gustav Adolfs torg i Malmö, lördagen den 7:e maj klockan 13.00 och var med på fredsmöte med budskapet ”Nej till Värdlandsavtalet med Nato!” Det blir tal och musik.

Talare: Internationella kvinnoförbundet för fred och frihet i Malmö/Lund, Svenska Freds- och Skiljedomsföreningen Malmö/Lund, Feministiskt Initiativ Malmö, Vänsterpartiet Malmö, Emil Svensson (Socialdemokraterna Skåne), Solveig Fagerlund (Nej till Nato! Helsingborg)

Medarrangörer:

Svenska Freds- och Skiljedomsföreningen i Malmö Lund; Internationella Kvinnoförbundet för Fred och Frihet, Malmö/Lund; Kvinnor (och män) för fred, Skåne; Föreningen Nej till Nato! Helsingborg; ABF i Malmö; Svenska Kvinnors Vänsterförbund, Lund; Feministiskt Initiativ Malmö; Vänsterpartiet Malmö

Varför säger vi Nej till Värdlandsavtalet med Nato?

Värdlandsavtalet, som innebär att möjligheten öppnas för Nato att agera militärt i vårt land både i krig och fred, försätter Sverige i ett säkerhetspolitiskt läge som inte är önskvärt. Avtalet innebär en mycket stor förändring av svensk säkerhetspolitik, enligt bedömare den största på 200 år. Trots detta känner majoriteten av svenska folket inte till avtalet (SIFO, februari 2016), och i samma mätning får avtalet mycket lågt stöd (26%) av de som får veta vad det innebär. Det står därför klart att frågan om värdlandsavtalet har hanterats felaktigt ur demokratisk synvinkel.

Värdlandsavtalet har inte föregåtts av en tillräcklig säkerhetspolitisk analys. Vi befinner oss i en tid som kännetecknas av såväl ökad spänning mellan Nato och Ryssland, som krig och oro i många delar av världen och stora flyktingströmmar. Sverige har i detta läge ett särskilt ansvar att inte svika sin mångåriga roll som internationell fredsaktör, och bör bidra till att minska spänningarna framförallt genom dialog och diplomatiska insatser. Vi bör inte bidra till ökad upprustning internationellt.

Vi hoppas nu kunna få riksdagspolitikerna att sansa sig och lyssna på folkopinionen. Att godkänna avtalet i nuläget vore ett misstag som kan få oanade och långtgående konsekvenser för Sveriges nuvarande och framtida befolkning, vår omvärld, freden och inte minst demokratin.

Vi hoppas att få med så många deltagare och organisationer som möjligt och har bjudit in brett, eftersom vi vet att det finns motståndare till värdlandsavtalet i alla läger. Däremot har vi bestämt att inte ha med partibeteckningar och symboler under själva fredsmötet för att alla skall känna sig välkomna.

Sprid gärna informationen om fredsmötet till vänner och bekanta!

När: 7 maj 2016 11:00 - 7 maj 2016 13:00

Var: Gustav Adolfs Torg / Malmö

Arrangör: Internationella Kvinnoförbundet för Fred och Frihet, IKFF, Malmö/Lund